68-то издание на най-престижния европейски клубен турнир Шампионска лига започва във вторник с осем двубоя от груповата фаза на надпреварата. Отборът на Реал Мадрид, който победи Ливърпул в Париж с 1:0 във финала на турнира през пролетта, започва защитата на титлата си с гостуване на шампиона на Шотландия Селтик в мач от група F, където са още отборите РБ Лайпциг и Шахтьор Донецк.

Груповата фаза на турнира този път ще се проведе при по-сгъстен цикъл заради Световното първенство в Катар, което започва на 20 ноември. Шестте кръга ще се изиграят от 6/7 септември до 1/2 ноември, като на три пъти ще има мачове в две поредни седмици. Жребият за осминафиналите ще се тегли на 7 ноември, а мачовете през пролетта се подновяват на 14/15 февруари. Финалът на Шампионската лига е насрочен за 10 юни на стадион "Ататаюрк" в Истанбул.

За фаворит в надпреварата е определян тимът на Манчестър Сити (коефициент 3.50), който продължава да преследва първата си европейска титла под ръководството на Пеп Гуардиола. Този път "гражданите" ще са подсилени от изключителния нападател Ерлинг Холанд, който очаквано е спряган за голмайстор на турнира (4.00). Букмейкърите поставят на второ място по шансове за трофея ПСЖ (6.00), а след това се нареждат Ливърпул (6.50), Байерн Мюнхен (7.50), Реал Мадрид (10.00) и Барселона (15.00). При голмайсторите след Холанд заложните къщи нареждат Карим Бензема (8.00), Килиан Мбапе (8.00), Роберт Левандовски (10.00), Лионел Меси (11.00) и Неймар (13.00).

Още първият ден на турнира ще предложи интригуващи сблъсъци, като най-интересният е този между шампиона на Франция ПСЖ и италианския гранд Ювентус. Парижани приемат своя съперник в мач от група Н, а в другия двубой Бенфика е домакин на Макаби Хайфа. В група G Манчестър Сити гостува на Севиля, а в началото на тази година Холанд вкара общо четири гола на този съперник при победата на Борусия Дортмунд в осминафиналите. В другия мач от групата Дортмунд посреща Копенхаген. В група Е Динамо Загреб е домакин на Челси, а Милан гостува на РБ Залцбург.

В следващите седмици предстоят още интересни мачове, като Роберт Левандовски ще се завърне в Байерн Мюнхен с новия си отбор Барселона, докато Холанд ще има среща с бившия си клуб Борусия Дортмунд. В третия кръг мачове Ливърпул и Рейнджърс ще се срещнат за първи път в историята си в турнири на УЕФА, а пък звездата на ПСЖ Лионел Меси ще се опита да навакса 15-те си гола изоставане от голмайстор номер 1 в историята на Шампионската лига Кристиано Роналдо (141 гола), който ще играе в Лига Европа с Манчестър Юнайтед. Левандовски и Карим Бензема делят третата позиция в класацията в 86 гола