УЕФА не иска мачовете от Шампионската лига да повторят тези от Световното първенство, които имаха двуцифрени минути добавеното време, което висш футболен ръководител нарече "абсолютно абсурдно".

"Добавянето на толкова много допълнителни минути за цял сезон е лошо за здравето на играчите", каза техническият директор и шеф на футболното развитие на УЕФА Звонимир Бобан.

"Благосъстоянието на играчите наистина е някаква малка трагедия", добави бившият полузащитник на Милан и на националния отбор на Хърватия, на брифинг на УЕФА.

ФИФА принуди съдиите на Световните първенства за мъже и жени през последните девет месеца да оставят часовника от регламентираните 90 минути до 100 и повече през второто полувреме. Световната централа искаше всички празнувания на голове, смени, контузии и други загуби на време да бъдат взети под внимание.

Политиката беше подкрепена от президента на ФИФА Джани Инфантино, който каза, че дава на феновете по-добро съотношение цена/качество на фона на опасенията, че топката е била в активна игра само за 50 до 55 минути в много от мачовете.

УЕФА твърди, че срещите в Шампионска лига са били средно със 60 минути и 7 секунди "ефективно игрово време" през миналия сезон. Това е около пет минути повече, отколкото във всяка от най-големите национални лиги в Европа, добавя Европейската федерация.

"Това са интензивни минути (в Шампионската лига)", каза Бобан, който игра в тима на Милан, спечелил титлата през 1994 година.

Той заяви още, че добавянето на "12, 13, 14" минути към мачовете може да достигне до 500 за сезон, което е еквивалент от около пет пълни допълнителни срещи.

Звонимир Бобан е главен съветник на УЕФА по въпроси, свързани с футбола, от 2021 година, след като имаше подобна роля във ФИФА, работейки за Инфантино. Той има кратък период в офиса на Милан между работата за световната и европейската футболни организации.

В мачовете от квалификациите на Шампионската лига във вторник съдиите добавиха осем минути в края на второто полувреме на мачовете на Галатасарай и Панатинайкос./БТА

Снимка: БГНЕС