Вечерта на 13 декември 2023 г. ще е по-специална за европейския клубен футбол, тъй като за последен път в историята на Шампионската лига ще се играят мачове от груповата фаза. След това форматът на най-престижния клубен турнир на Стария континент ще се промени завинаги. Класическите групи по 4 отбора ще останат в миналото, за да отстъпят място на така наречения швейцарски модел, според който от сезон 2024/25 вече ще имаме обща лига от 36 тима.

От следващата кампания всеки участник ще играе по 4 мача у дома и 4 навън, а Топ 8 от въпросните 36 ще се класират директно за осминафиналите. Следващите 16 пък ще играят на елиминационен принцип за излъчването на останалите осминафиналисти. Промяната спрямо сегашната система е огромна, което породи доста разнопосочни коментари и критики. Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас е на мнение, че „новата Шампионска лига е смъртта на вътрешните състезания”, защото новият формат на УЕФА е стъпка към бъдещо състезание само за най-силните 15 или 16 клуба на континента.

Босът на Реал Мадрид Флорентино Перес също нарече промените в Шампионска лига „абсурдни“, но това е обяснимо заради войната, която грандът от „Бернабеу“ продължава да води с европейската централа и нейния президент Чеферин. За треньорите пък остава оплакването от все по-натоварения календар. Мнозина ще се съгласят с треньора на Лацио Маурицио Сари, който атакува УЕФА, ФИФА и Серия А за лудия списък с мачове: „Изпращат играчите на клане, без никой да се намеси. Надолу по пирамидата няма пари. В долните дивизии липсват терени, защото всичките тези финанси се наливат за 30, 40 или 50 играчи”, коментира наставникът на орлите.

Протестът срещу новия формат в ШЛ продължи и в Германия, където феновете на Борусия Д започнаха да хвърлят фалшиви банкноти на терена по време на победата си с 2:0 над Нюкасъл. Те призоваха за „честна конкуренция“, описвайки бъдещия турнир като „застраховка само за големите отбори“. Привържениците на Байерн също са опозиция, въпреки че техният клуб се очаква да печели по 18-20 милиона евро повече приходи на сезон от промените в Шампионската лига.

По-умерено се изказа главният изпълнителен директор на Борусия Д Ханс-Йоахим Вацке, който припомни, че създаването на Лигата на конференциите също е било посрещнато скептично, но сега „същите тези фенове на Айнтрахт Франкфурт, които в началото отхвърлиха идеята, сега се наслаждават на европейските си гостувания”.

Председателят на Унион Берлин Дирк Зинглер описа новата Шампионска лига като „по-малкото зло“ спрямо пропадналия проект за Суперлигата, но все пак „малкото зло си остава зло”.

Във Франция на теория трябва да бъдат щастливи, защото регламентът предвижда да получат допълнителна директна квота за най-престижния турнир. В последните години отборът, който завършва на трето място във вътрешното първенство, винаги се проваля в квалификациите, като за последно това се случи на Марсилия срещу Панатинайкос през лятото. По-големите приходи от Европа ще са добре дошли за местните клубове, които продължават да изпитват сериозни финансови проблеми. Националният търг за тв права наскоро дори бе отменен, тъй като LFP (Професионалната футболна лига) не получи оферти, които да отговарят дори на минималната цена.

Въпреки че новият формат на ШЛ усложнява програмата с два допълнителни мача в първата фаза (8 вместо досегашните 6) и има опция дори за допълнителен плейоф за тези, които не се класират автоматично за 1/8-финалите, във Франция вече взеха мерки срещу натоварения цикъл, намалявайки броя на отборите в Лига 1 от 20 на 18.

Освен това конкурентният характер на бъдещата Шампионската лига привлича с допълнително парче от пая за двете страни, чиито клубове са се представили най-силно в европейските турнири през предишния сезон.

Материал на "Атлетик", превод на "Тема спорт"