BBC Sport използва за повод историческата последна седмица от съществуването на групите в ШЛ, за да се разрови из архивите и да припомни някои от най-паметните мачове в тази фаза на надпреварата, която си отиде завинаги, за да отстъпи място на новия коренно променен формат.

Барселона – Динамо Киев 0:4 (1997)

„Камп Ноу“ е известен с вечерите в ШЛ, но в случая става дума за кошмарен спомен за каталунците, които са наказани с хеттрик на 21-годишния Андрий Шевченко още през първото полувреме. Серхий Ребров бележи за 4:0, а играчи като Ривалдо са безсилни да спрат доминиращите украинци.

Манчестър Юнайтед – Барселона 3:3 (1998)

Пътят на Манчестър Ю към знаменития требъл започва срещу полския ЛКС Лодз в квалификациите, след което червените дяволи се изправят срещу Барселона в паметни сблъсъци от групите на ШЛ. Интересното е, че и двата мача завършват 3:3 – на „Олд Трафорд“ и „Камп Ноу“, а Дейвид Бекъм бележи марковия си гол от пряк свободен удар в домакинството. После обаче Луис Енрике изравнява за каталунците от дузпа.

Хамбургер ШФ – Ювентус 4:4 (2000)

Първото равенство 4:4 в ШЛ е регистрирано в групите през 2000 г., когато мачът Хамбургер ШФ – Ювентус минава през 0:1, 1:1, 1:3, 4:3 и 4:4. Вратарят Бут бележи за немците от дузпа, а Индзаги блести с хеттрик за Старата госпожа.

Монако – Ла Коруня 8:3 (2003)

В сезона, в който стига до финал, Монако демонстрира блестяща атакуваща мощ на своя „Луи II“, за да накаже осем пъти гостите от Ла Коруня. Хърватинът Дадо Пършо се разписва 4 пъти за 8:3, а въпреки разгрома галисийци стигат чак до полуфиналите в същия сезон.

Интер – Арсенал 1:5 (2003)

Есента на 2003 г. е период, в който „Непобедимите“ от Арсенал вече започват да пишат своята незабравима история във Висшата лига. Те обаче имат и паметен мач в групите на ШЛ, когато громят Интер с 5:1 като гости. Головете са на Тиери Анри (2), Люнгберг, Еду и Робер Пирес, а важна подробност е, че хората на Венгер пристигат на „Сан Сиро“ като последни в групата след 4 мача.

Ливърпул – Олимпиакос 3:1 (2004)

За да се класира на 1/8-финалите и след това да спечели незабравимия финал в Истанбул, Ливърпул има премеждия още в груповата фаза. Тимът се нуждае от задължителна победа с поне 2 гола разлика срещу прекия съперник Олимпиакос в последния кръг. Положението за мърсисайдци изглежда безнадеждно, след като Ривалдо извежда гърците напред, но играчите на Рафа Бенитес оцеляват в паметна вечер благодарение на головете на Синама Понгол, Нийл Мелър и Стивън Джерард в самия край.

Ливърпул – Бешикташ 8:0 (2007)

Още една велика вечер на „Анфилд“. В историята на ШЛ има само две победи с 8 гола разлика, но това е първата от тях – головете вкарват Бенаюн (хеттрик), Крауч и Райън Бабел (по два), както и Джерард.

Борусия Дортмунд – Легия Варшава 8:4 (2016)

Единственият мач в групите на ШЛ, в който падат 12 гола. Още на полувремето на таблото свети 5:2 в полза на домакините, които в началото дори са изоставали в резултата.

Тотнъм – Байерн 2:7 (2019)

Кошмарна вечер за мениджъра на шпорите Маурисио Почетино и неговите момчета, които преживяват голям срам на собствения си стадион, а аржентинецът е уволнен 7 седмици по-късно.