Рома излъга с 1:0 гостуващия Байер Леверкузен в първия полуфинален сблъсък между двата отбора в Лига Европа. Възпитаниците на Жозе Моуриньо получиха сериозен отпор от „аспирините“, но „римските вълци“ все пак взеха крехък аванс преди реванша.

В герой за римляните се превърна Едоардо Бове. 20-годишният халф заби скъпоценния гол в 63-ата минута. Така дебютното попадение на юношата на Рома в Европа донесе победата по пътя към финала във втория по сила европейски клубен турнир.

Двама тима изиграха сравнително равностоен двубой на стадио „Олимпико“. Домакините обаче удържаха успеха си, като малко преди края Браян Кристанте изби пред голлинията и също може да претендира да бъде другият герой за "римските вълци".

Реваншът на „Бай Арена“ в Леверкузен е след седмица. Рома ще се надява да се класира за втори пореден финал, след като миналата година триумфира с трофея в Лигата на конференциите.

Мачът започна на високи обороти. Гостите създадоха първата по-добра възможност. В 6-ата минута Хложек подаде към Вирц, а последният стреля от дъгата на пеналта, но кълбото премина покрай лявата греда.

Очаквано „римските вълци“ взеха инициативата и дойде опасност и пред вратата на Храдецки. В 19-ата минута Рожер Ибанес се извиси с глава след центриране от фал, но финландският голкийпър показа класа.

Последва здрава битка в средата не терена. Никой от двата тима не успяваше да вземе сериозен превес. Чистите голови положения и пред двете врати липсваха.

В 36-ата минута защитникът на „аспирините“ Одилон Косуни получи нелепа контузия и напусна принудително и Шаби Алонсо извърши смяна. До почивката обаче не се случи нищо интересно пред вратарите.

След антракта хората на Моуриньо вдигнаха леко оборотите, но гостите се справяха отзад. В 57-ата минута се стигна до спречкване между Йонатан Таа и Джанлука Манчини. Съдията Майкъл Оливър набързо успокои страстите, показвайки им жълти картони.

Постепенно гостите заиграха по-добре и взеха инициативата. Точно когато обаче германците бяха в подем, получиха гол в своята мрежа. Римляните се възползваха от грешка в отбраната на Леверкузен, Бове проби през центъра и намери Ейбрахам в пеналта. Английският нападател стреля, а Храдецки изби топката, но тя попадна на пътя на Бове и младокът я прати в мрежата с удар от 12-13-метра – 1:0.

Малко след това Белоти шутира диагонално, а Храдецки изби, а кълбото отново се озова в краката на Бове, но този път юношата на италианския клуб прати топката над вратата.

Гостите се опитаха да натиснат в последните минути в търсене на попадение. В 87-ата минута Леверкузен профука златен шанс да изравни. Вратарят Руи Патрисио се сблъска със свой съотборник и не успя да улови една висока топка. Така тя  във Фримпонг, който стреля , но на метър от голлинията Кристанте подложи тялото си и изби с гърди и спаси Рома.

До края хората на Моу удържаха победата. Двубоят от официалната ложа изгледаха и шефовете на УЕФА. Успехът на Рома видя и президентът на Европейската футболна центрата Александър Чеферин.

Рома – Байер Леверкузен 1:0

Голмайстори: 1:0 – Едоардо Бове (63)

Рома: Патрисио, Манчини, Кристанте, Ибанес, Челик, Бове, Матич, Спинацола, Пелегрини, Белоти, Ейбрахам

Байер Леверкузен: Храдецки, Косуну, Тапсоба, Таа, Фримпонг, Паласиос, Андрих, Инкапие, Диаби, Хложек, Вирц