Аржентина започна успешно участието си на финалите на световното първенство в ЮАР, след като победи един от основните си съперници в групата си - Нигерия с 1:0.

Единствения гол в мача вкара защитникът Габриел Хайнце още в 6-та минута, засичайки с глава центриране от корнер.

Аржентинците начело с Лео Меси имаха сериозно предимство през по-голямата част от мача и създадоха доста опасни положения, но великолепния в този мач вратар на Нигерия Винсен Енйеама докара играчите на Марадона до отчаяние с поредица от феноменални спасявания.






Първият удар в мача бе дело на играч на Нигерия. Обаси финтира защитник в наказателното поле и отправи остър диагонален изстрел, но топката мина над вратата.

Това обаче явно само раздразни аржентинците, понеже последва истинска лавина към вратата на Нигерия.

Естествено, в основата на всичко бе гениалният Лео Меси. Негов остър пробив завърши с ниско центриране към Гонсало Игуаин, но нападателят на Реал Мадрид от непосредствена близост засече неточно покрай вратата.

В 6-та минута натискът на "Албиселесте" даде резултат. След центриране от корнер на Верон Хайнце се оказа непокрит в наказателното поле и със зрелищен плонж засече топката с глава неспасяемо до сглобката на двете греди.

Отново Меси направи типичен за себе си слалом, който завърши с техничен удар към ъгъла на вратата, но това доведе до първото от поредицата феноменални спасявания на вратаря на Нигерия Енйеама.

Следващия такъв дойде много скоро, когато Меси нанесе нисък фалциран удар по диагонал, но стражът се хвърли и с една ръка изби в корнер.

Канонадата към Енйеама продължи. Гонсало Игуаин получи пас, непокрит в наказателното поле, но на десетина метра от вратата стреля право във вратаря.

Едва в средата на полувремето Нигерия малко се освести и на свой ред на два пъти погледна към вратата на съперника. Първо Каита опита удар по земя от двайсетина метра, който мина встрани от вратата.

След това отново Каита проби в наказателното поле и отправи нещо средно между диагонален удар и остро центриране, като Обина за малко не достигна да засече при далечната греда.

В тези минути Аржентина бе намалила оборотите, но Меси продължаваше да е много активен и в 36-та минута негов изключително елегантен удар се насочи право към сглобката на двете греди. Всички, включително и Марадона, вече виждаха как топката се оплита в мрежата, но Енйеама сякаш с върха на ноктите си успя да отклони топката толкова, че тя да профучи на сантиметри покрай гредата.

До края на полувремето нямаше други опасни атаки и сякаш аржентинците бяха доволни от резултата.

На почивката очевидно Диего Марадона бе намерил точните думи в съблекалнята на Аржентина, тъй като "гаучосите" започнаха много активно. Лео Меси и Верон разиграха добре и играчът на Барса отклони ниското центриране, но топката мина покрай вратата.

После след центриране от корнер Валтер Самуел бе оставен непокрит и засече с глава, но не успя да повтори изпълнението на партньора си в защита Хайнце от първото полувреме.

Около 60-та минута нигерийците се посъвзеха от първоначалния натиск и погледнаха към вратата на Ромеро. Единственото, което успяваха да създадат обаче, бяха далечни удари и центрирания.

От своя страна аржентинците бяха изключително опасни с бързите си контраатаки. При една такава те имаха 4 нападатели срещу само двама защитници, Тевес подаде на Меси, но ударът му бе неточен.

Само минута по-късно Игуаин се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, но вратарят Енйеама направи поредно спасяване.

При една от редките ситуации, в които защитата на Аржентина не бе подредена, Нигерия имаше възможност за контраатака, но влезлият малко по-рано като резерва Одемвинге пропиля чудесната възможност.

Постепенно обаче "суперорлите" повишиха оборотите и на два пъти отправиха доста опасни удари от дистанция. Първо удар на Тайво профуча покрай гредата. След това снаряд на Мартинс едва бе спасен от Ромеро.

Отборът на Марадона обаче продължи да е този, който има по-чистите положения. Поредното такова бе за Меси, но от чиста позиция той за пореден път бе отчаян от уникалния днес Енйеама.

Към края на мача влезлият като резерва Милито намери много добре на скорост Меси в наказателното поле, но халфът на Барса не успя да си поведе добре топката, за да остане сам срещу вратаря.


Аржентина - Нигерия 1:0

1:0 Хайнце 6

Аржентина: Ромеро, Демикелис, Хайнце, Самуел, Ди Мария, Верон, Масчерано, Гутиерес, Меси, Тевес, Игуаин

Нигерия: Енйеама, Йобо, Тайво, Шиту, Одиа, Каита, Етуху, Харуна, Айегбени, Обина (52 Мартинс), Обаси (59 Одемвинге)