Словения и САЩ сътвориха истинско шоу на стадион "Елис Парк" в Йоханесбург. Балканците поведоха с 2:0 до почивката и се виждаха вече на 1/8 финал, но американците върнаха двете попадения през второто полувреме и взеха точката.

Словения бе близо до класиране във фазата на директните елиминации след голове на Валтер Бирса (13-ата мин.) и Златан Любиянкич (42-ата мин.), но не така мислеха янките, които изравниха чрез Лендън Донован (48-ата мин.) и Майкъл Брадли (82-ата мин.).

Най-малката държава на световното вече има четири точки в Група "С", където са още отборите на Алжир и Англия. Най-голямата пък е с две. В първата си среща балканците се справиха с Алжир (1:0), докато американците извъртяха 1:1 с Англия.

Футболистите на Матиаш Кек изиграха страхотно първо полувреме, заложиха на стабилна защита, здрава битка в средата на терена и бързи контраатаки, възползваха се от головите си положения, вкараха два пъти и заслужено бяха на крачка от 1/8 финал.

След почивката обаче те допуснаха твърде много грешки, типично по балкански се отпуснаха и бяха наказани от американците, които заслужено стигнаха до равенството. Трябва да се отбележи, че САЩ вкара и трети гол, който спорно бе отменен.

Двубоят на стадион "Елис Парк" в Йоханесбург започна със страховит сблъсък между Клинт Демпси и Златан Любиянкич. Демпси заби един лакет в лицето на Златан, който се стрoполи на тревата, но за щастие нямаше нищо сериозно за здравето му.

Американците постепенно наложиха преса и притиснаха словенците в собствената им половина, но първото положение бе пред Хауърд. В 7-ата мин. Валтер Бирса центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на САЩ, където с глава Любиянкич стреля над гредата.

Шест минути по-късно словенците вкараха. Валтер Бирса получи топката малко пред дъгата на наказателното поле, напредна леко и последва шут с левия крак, който свари неподготвен Хауърд и топката влетя в мрежата му за 1:0.

Словенците се вдъхновиха и можеха да вкарат и втори гол. В 22-ата мин. Бирса изпълни много остро пряк свободен удар отдясно, но Хауърд този път показа класа и улови топката.

Балканците стояха в тези минути много по-правилно на терена, разиграваха спокойно топката, залагаха на опростените действия и с лекота отблъскваха редките и анемичните атаки на американците, които бяха изпаднали в безпомощност.

В 35-ата мин. Жози Алтидор направи страхотен пробив по дясното крило, американецът се подигра с отбраната на словeнците, но бе спрян от Бощян Цезар на границата на наказателното поле.

Малко по-късно Мишо Бречко спаси Словения, като изчисти топката пред погледа на Донован, който само чакаше да чукне коженото кълбо в мрежата на словенците.

В 42-ата мин. Словения вкара втори гол. Златан Любиянкич се възползва от грешка в защитата на САЩ, измъкна се от неумела изкуствена засада на Огучи Ониеву и технично пусна топката под плонжа на Хауърд за 2:0.

Второто полувреме започна с гол за САЩ. Лендън Донован нахлу мощно в наказателното поле на Словения и от незначителен ъгъл, от границата на малкото наказателно поле, меко казано разстреля Самир Ханданович, който комично се предпази топката да не го удари в главата и тя опъна мрежата му за 2:1.

Американците се хвърлиха свирепо в атаки и бяха близо до изравняването малко по-късно, когато Клинт Демпси от пет метра стреля до лявата греда на словенците. Американците притиснаха здраво балканците и можеха да вкарат, но Жози Алтидор се засуети пред Самир Ханданович и топката му бе отнета.

След 60-ата мин. словенците живнаха и успяха да изнесат играта в по-предни позиции. Постепенно темпото на игра падна, което бе добре дошло за словенците. В 70-ата мин. САЩ бе близо до изравняването.

След пряк свободен удар изпълнен от Донован, топката попадна в Алтидор, който стреля от упор, но право в ръцете на Самир Ханданович. Последва и шут на Фийлхебър, но топката излезе в аут.

Към края на мача американците натиснаха още по-здраво и успяха да изравнят в 82-ата мин. Тогава Жози Алтидор, като истински исполин се пребори за една висока топка пред наказателното поле на Словения, свали я към Майкъл Брадли, който простреля Самир Ханданович за 2:2.

САЩ дори успя да вкара и трети гол, но той бе отменен спорно.В 85-ата мин. Морис Еду опъна мрежата на словенците, но незнайно защо главният съдия Коман Кулибали от Мали свири нарушение в атака. Докрая не се случи нищо интересно и двата отбора си поделиха по точка.

СЛОВЕНИЯ – САЩ 2:2

1:0 Бирса (13)

2:0 Любиянкич (42)
2:1 Донован (48)
2:2 Брадли (82)

СЛОВЕНИЯ: С.Ханданович, Бречко, Кирм, Сезар, Шулер, Корен, Радосавлевич, Бирса (87-Дедич), Йокич, Любиянкич (74-Печник (90-Комац), Новакович

САЩ: Хауърд, Черундоло, Брадли, Ониеву (80-Гомес), Боканегра, Де Мерит, Финдли (46-Филхабер), Торес (46-Еду), Демпси, Донован, Алтидор