Англия излъга с 1:0 Словения, класира се за 1/8 финалите на първенството в ЮАР и успя да се спаси от срам и резил.

Единственото попадение в мача заби
Джърмейн Дефоу в 23-ата мин. след страхотен пас на Милнър и акробатичен удар в мрежата на словенците. Интересното е, че в предишните срещи и двамата бяха отписвани от Капело.

Милнър изигра 30-тина минути срещу САЩ, докато Дефоу едва 15-тина минути срещу Алжир. Днес Дон Фабио заложи на тях и те му се отблагодариха подобаващо.

Като цяло англичаните изиграха тактически правилно и разумно мача. Капело бе заложил на стабилна защита, която почти не допусна грешка, здрава халфова линия и подвижна атака в лицето на Руни и Дефоу, което се оказа решаващо за победата.

Трябва да се признае обаче, че "Трите лъва" отново не впечатлиха кой знае колко с играта си, която трябва сериозно да подобрят преди осминафиналите.

Тази загуба се оказа фатална за словенците, които напускат турнира. Балканците се виждаха на осминафиналите, тъй като САЩ и Алжир не успяваха да си вкарат гол и това класираше Словения напред в надпреварата.

Футболистите на Кек дори доволно бавеха топката в края на мача, но в крайна сметка това им изигра лоша шега, тъй като Донован вкара за САЩ и класира американците напред, за сметка на Словения.

САЩ и Англия завършиха с равен брой точки (5) и еднаква голова разлика, но заради повечето вкарани голове американците станаха първи в групата, а албионците втори и най-вероятно ще срещнат Германия на осминафиналите.

Словения започна по-нахъсано мача и за всеобщо учудване балканците не изпаднаха в глуха защита, а смело пресираха англичаните в средата на терена. От своя страна футболистите на Капело бяха твърде анемични и плахи в началото на срещата.

Притеснението в играта на албионците се показа и в две нелепи отигравания на Глен Джонсън. В 7-ата мин. словенците можеха да вкарат, но далечен удар на Валтер Бирса бе спасен от Джеймс. Постепенно англичаните живнаха и успяха да изнесат играта пред вратата  на Словения.

В 15-ата мин. Ашли Коул се пусна по лявото крило, пусна топката към Руни, който я чукна към Джерард, но капитанът не успя да засече коженото кълбо в мрежата на словенците. Англия продължи да доминира и след две минути създаде нова голова опасност.

Лампард намери Руни пред границата на наказателното поле, който прояви егоизъм и вместо да подаде към Милнър стреля несполучливо. Отговорът на Словения бе бърза контраатака, но Бречко бе блокиран от Тери. Това положение обаче не смути англичаните и те вкараха.

В 23-ата мин. Джеймс Милнър направи страхотно центриране отдясно в наказателното поле на Словения и от малкото наказателно поле Дефоу с акробатичен шут опъна мрежата на балканците - 0:1. Албионците продължиха да натискат, но в 30-ата мин. сътвориха уникален пропуск.

Дефоу навърза защитата на Словения и шутира, но Самир Ханданович спаси, топката обаче попадна в Руни, който я чукна към Джерард, но Стиви би твърде слабо от чиста позиция и вратарят на словенците спаси мрежата си от втори гол.

Това бяха минутите на англичаните, но те не успяха да се възползват от положенията си. В 42-ата мин. словенците можеха да изравнят, но Бирса не успя да отбележи от пряк свободен удар.

Второто полувреме започна с атаки за Англия, но Дефоу пропусна да вкара отблизо в 47-ата мин. Албионците продължиха да мачкат и вкараха втори гол в 50-ата мин., но той бе отменен поради засада. Три минути по-късно англичаните сътвориха страхотна атака.

Джерард и Руни си разцъкаха топката пред границата на наказателното поле на Словения, но Руни отново прояви егоизъм и реши да стреля, вместо да подаде към Дефоу, който се намираше в чиста позиция. В 58-ата мин. Англия натресе гредата на словенците.

Руни се измъкна зад защитата на балканците, последва шут под плонжа на Ханданович, но топката се чукна в страничната греда. Това бяха силните минути на албионците за второто полувреме, но те така и не успяха да вкарат нов гол.

Постепенно темпото падна и играта избледня. В 65-ата мин. Бирса се опита да изненада Джеймс, но стреля твърде слабо и вратарят улови топката. Балканците продължиха да доминират, но направиха невероятен пропуск три минути по-късно.

Тогава Новакович се озова сам срещу Джеймс, но Джон Тери със сетни усилия се хвърли в краката му и спаси Англия, топката обаче попадна в Дедич, който шутира, но този път Глен Джонсън изби коженото кълбо.

Постепенно словенците започнаха да бавят играта, виждайки се на осминафиналите предвид развоя на срещата САЩ - Алжир. Това обаче им изигра лоша шега, американците вкараха и се класираха, а балканците са аут от турнира. Англия пък продължава, но отново не впечатли с играта си.

Словения - Англия 0:1
Дефоу (23)

Словения: Ханданович, Брецко, Цесар, Джокич, Кирм (79-
Тим Матавж), Радосавлйевич, Корен, Бирса, Новакович, Шулер, Любиянкович (62-Златко Дедич)

Англия: Джеймс, Джонсън, Ъпсън, Тери, Ашли Коул, Милнър, Лампард, Бари, Дефоу (85-
Емил Хески), Джерард, Руни (72-Джо Коул)