Гана стана третият африкански отбор в историята, стигнал до четвъртфинал на световно първенство. "Черните звезди" изхвърлиха САЩ с победа 2:1 след продължения на осминафинала. Ганайците се наредиха до Камерун (1990) и Сенегал (2002), които единствени досега от Африка бяха стигали до топ 8 в света. На четвъртфинала Гана ще се изправи срещу Уругвай.

Мачът на "Ройъл Бафокенг" в Рустенбург бе изключително интересен. Гана откри резултата още в началото с гол на Кевин-Принс Боатенг. След това обаче американците имаха пълно надмощие. То доведе само до един гол във вратата на "Черните звезди". Вкара го Лендън Донован от дузпа в 61-ата минута. Още в третата минута на продълженията Асамоа Гиян вкара второ попадение за Гана и това осигури класирането напред.

Американците получиха сериозна мотивация, след като преди срещата им се обади лично президентът Барак Обама, за да им пожелае успех. На трибуните бяха бившият президент на САЩ Бил Клинтън и певецът Мик Джагър. Треньорът на САЩ Боб Брадли направи две промени в състава, който победи 1:0 Алжир. Еркулес Гомес и Морис Еду останаха резерви. На тяхно място започнаха Рикардо Кларк и Роби Финдли.

Треньорът на Гана Милован Райевац продължава твърдо да пренебрегва Съли Мунтари. Халфът на Интер е в немилост, след като се скара със сръбския селекционер. Макар Мунтари да влезе като резерва в мача с Германия, сега отново беше на пейката. Единствената промяна бе включването на Принс Тагое на мястото на Самуел Инкоом.

САЩ се опитваше да стигне до четвъртфинал на световно първенство за трети път в историята си. Американците го постигнаха още при първото си участие през 1930 и през 2002 г., когато отстъпиха 0:1 на Германия. "Черните звезди" пък за втори пореден път станаха единственият африкански тим, прескочил групите. Преди 4 години Гана отстъпи срещу Бразилия на осминафинал.

Гана и САЩ се бяха сблъсквали един единствен път в историята. И това се случи преди 4 години на Мондиал 2006. Тогава двата тима бяха в една група заедно с Италия. "Черните звезди" победиха 2:1. Африканците откриха резултата с гол на Хамину Драмани, но Клинт Демпси изравни. Гол на Стивън Апиа донесе трите точки на Гана.

Началото на мача бе експлозивно. Още в 5-ата минута Гана поведе. Кларк загуби топката в центъра на терена. Тя бе отнета от Кевин-Принс Боатенг, който пробяга бързо разстоянието до наказателното поле и стреля с левия крак по тревата в близкия ъгъл. Тим Хауърд не реагира добре и топката спря в мрежата. Янките допуснаха и двата най-бързи гола до момента на първенството - другият бе в четвъртата минута на Стивън Джерард от Англия.

Кевин-Принс Боатенг стана първият в историята голмайстор на световно първенство, който играе за Портсмут. Американците бяха в шок след този ранен гол и дълго време не успяха да се опомнят. В 18-ата минута Гана беше близо до второ попадение. Асамоа Гиан стреля от пряк свободен удар, но Тим Хауърд с красив плонж боксира. Слабата игра на янките продължи, докато Гана опитваше всяка възможност за атака. Особено по двата фланга.

След едно такова нападение на голмайстора Боатенг топката попадна у Инкоом, който стреля мощно, но много неточно. В 30-ата минута треньорът на САЩ Боб Брадли направи опит да промени нещата. "Грешникът" Кларк отстъпи място на Морис Еду. И този ход явно даде резултат, защото янките започнаха да играят по-добре. В 35-ата минута те стигнаха до най-доброто си положение преди паузата.

Менса не изчисти добре топката и Демпси изведе чудесно Финдли отдясно. Сам срещу вратаря, Финдли стреля слабо по земята и Кингстън спаси с крак. 2 минути по-късно "Черните звезди" пропуснаха да решат мача. Асамоа Гиан отклони топката с глава към Квадво Асамоа, който, останал сам срещу Хауърд, стреля по земя, но вратарят на Евертън изби с крак.

На паузата американците направиха още една смяна. Роби Финдли напусна игра и на негово място се появи Бени Филхебър. 2 минути след почивката Филхебър пропусна да изравни. Хубава атака отдясно завърши с центриране по земя, което бе овладяно от Алтидор. Нападателят продължи топката до Филхайбър, който не успя да я прокара покрай Кингстън, останал сам срещу него.

Американците играеха много по-добре след почивката. Няколко техни атаки бяха близо до хубав завършващ удар. Ганайците пък не пропускаха шанс да контраатакуват. В 54-ата минута хубаво центриране отляво не бе засечено нито от Алтидор, нито от Донован. Натискът на САЩ даде резултат в 61-вата минута. Клинт Демпси промуши топката между краката на защитник и нахлу в наказателното поле. Там бе покосен от Джонатан Менса. Съдията Виктор Касай отсъди дузпа.

Лендън Донован застана зад топката и я прати неспасяемо във вратата с помощта на десния страничен стълб. Вратарят Кингстън скочи в другия ъгъл. Това бе гол №5 за Донован на световни финали. С това изпревари сънародника си Берт Патенюд, вкарал 4 пъти на Мондиал 34. Донован вече е и най-резултатният играч от зона КОНКАКАФ на световни първенства. Той изпревари не само Патенюд, а и мексиканеца Луис Ернандес.

Голът допълнително засили увереността на янките. Последва нова добра възможност за тима на Брадли. Алтидор се отскубна сам срещу Кингстън, но вратарят на Гана излезе и с шпагат изби топката от крака на нападателя. Колкото повече време минаваше, толкова по-добре играеха американците. Ганайците почти не стигаха до наказателното поле на Хауърд. Четвърт час преди края Майкъл Брадли бе изведен в чиста позиция от Алтидор, но синът на селекционера стреля право в Кингстън.

Последва нов голям пропуск на янките. Изритана от централния защитник Боканегра топка се превърна в извеждащ пас за Алтидор. Мощният нападател на Виляреал се пребори с Менса и успя да стреля, падайки на земята. Топката обаче мина на около метър покрай вратата. Въпреки натиска до гол не се стигна. Победителят трябваше да бъде излъчен след продължения или дузпи. Нито САЩ, нито Гана бяха играли продължения на световни финали в историята си.

Продълженията започнаха както и първото полувреме - с гол за Гана. Гиян се пребори първо с Боканегра, а след това изпревари и Демерит, за да вкара топката с мощен шут с левачката във вратата на Хауърд - 1:2. Това бе четвърти гол на световни финали за Гиян. Единственият африканец в историята с повече е Роже Мила от Камерун (5). Гиян се изравни с Игуаин, Суарес, Вия и Витек. Петимата са лидери при реализаторите с по 3 гола на Мондиал 2010.

Веднага след попадението последва чудесна атака за САЩ, но ударът от на Филхебър се отклони от защитник и излезе в корнер. Американците продължиха да играят по-добре, но да не могат да вкарат гол. Стихийният натиск на янките така и не доведе до нов гол във вратата на Кингстън. И единственият африкански тим във фазата на елиминациите продължава напред.

Също както Камерун (1990) и Сенегал (2002), Гана се класира на четвъртфинал, след като успя да вкара гол в продълженията. На четвъртфинала "Черните звезди" се изправят срещу Уругвай. Мачът е на 2 юли от 21,30 ч. в Йоханесбург.


САЩ - ГАНА 1:2 сл. прод.

0:1 Боатенг 5
1:1 Донован 61 дузпа
1:2 Гиан 93

САЩ: Хауърд, Черундоло, Демерит, Боканегра, Борстейн, Брадли, Кларк (31 Еду), Демпси, Донован, Финдли (46 Филхебър), Алтидор (90 Гомес)

Гана: Кингстън, Пейнтсил, Джон Менса, Джонатан Менса, Сарпай (73 Ади), Анан, Боатенг (78 Апия), Инкоом (113 Мунтари), Асамоа, Аю, Гиян