Испанската прокоба продължава да тегне над Милан. Росонерите загубиха с 0:1 у дома от Атлетико Мадрид, в мач, в който играха по-добре от съперника си и удариха 2 греди. Въпреки това Милан е пред отпадане от турнира, след гола на Диего Коща в 83-ата минута.

Милан започна много силно срещата и до 20-ата минута на два пъти бе спрян от гредите. И в двата случая вратаря Куртоа изби топката в гредата. Първо при удар на Кака, а след това и срещу Поли.

След паузата Атлетико подобри играта си, но чисти положения липсваха. В края на мача обаче Милан се умори доста и дюшекчиите взеха инициативата. В 83-ата минута отново се видя, че статичните положения са ахилесовата пета на росонерите.

Абате не изби топката добре, а я прати на далечната греда, където Диего Коща я засече в мрежата за крайното 1:0.



Милан има един от най-лошите си сезони в последните години, като изостава сериозно от лидерите в Серия А. Росонерите обаче останаха единствения италиански представител в турнира. 

Срещу испански отбори обаче Милан напоследък няма късмет. В последните 4 елиминационни срещи с испанци, росонерите винаги отпадаха и имаха само 1 победа в последните 13 мача срещу тимове от иберийския полуостров.

Мачът бе дебют за Кларънс Зеедорф като треньор в Шампионската лига. Холандецът е единственият печелил турнира с 3 различни отбора като играч и се надява да повтори успеха си и като треньор.

Той можеше да използва възстановения Кака, който започна титуляр и действаше зад Марио Балотели. Дебют в Шампионската лига записа новото попълнение Адел Таарабт, който имаше само 3 мача в Лига Европа в кариерата си досега.

Майкъл Есиен бе титуляр в средата на терена, след като Мунтари и Монтоливо не можеха да играят заради наказания. Урби Емануелсон действаше като ляв бек.

За наставникът на Атлетико Диего Симеоне това беше завръщане на "Сан Сиро", където той играеше с екипа на Интер преди време. Той заложи на Диего Коща и Раул Гарсия в предни позиции.

Милан обаче започна мача много по-добре. Още в началото росонерите заиграха твърдо и пресираха в половината на съперника. И създаваха по-добрите положения за гол.

В 14-ата минута дойде и първата възможност. Таарабт и Кака комбинираха отдясно и бразилеца стреля силно с левия крак. Топката влизаше под гредата, но вратаря Куртоа успя да я докосне леко, след което тя се отклони в напречната греда и излезе в корнер.

Само 4 минути след това вратаря повтори упражнението. Този път добро центриране отдясно бе засечено с глава от Поли, който стреля от 5 метра, но Куртоа изби, топката рикошира в страничната греда и след това защитата я изчисти. 

Атлетико изглеждаше много респектиран от съперника и не правеше почти нищо в атака. Милан се бореше за всяка педя от терена и не даваше на испанците да разгърнат играта си.

Зеедорф обаче трябваше да направи принудителна смяна. В 26-ата минута Матия де Шилио напусна контузен и на неговото място влезе Инацио Абате. Въпреки това росонерите продължиха да натискат.

Балотели върна прекрасно топката с пета назад към Кака, който стреля веднага, но удара мина на сантиметри над напречната греда. 

Единствената смислена атака на Атлетико Мадрид бе в 10 минути преди паузата. Раул Гарсия подаде отдясно ниско по тревата към далечната греда, където беше Диего Коща, но Абате го изпревари и изби в корнер.

Испанците започнаха по-добре второто полувреме. Раул Гарсия стреля първо в съперник, а след това покрай вратата. Последва добро центриране отдясно на Габи, което Диего Коща засече с ножичен удар, но прати топката над вратата. 

Милан също погледна напред. Първо Кака стреля покрай вратата, а след това Есиен засече топката с глава след корнер, но неточно. 

Атлетико организира една от редките контраатаки в този мач в 75-ата минута. Топката стигна надясно до Раул Гарсия, който стреля силно, но в центъра на вратата. Абиати не успя да улови топката от първия опит, но след това стигна до нея преди Диего Коща.

Балотели трябваше да напусне игра заради травма в рамото и на негово място влезе Джанпаоло Пацини, който направи дебюта си в турнира този сезон. Атлетико пропусна добра възможност 10 минути преди края когато Хуанфран центрира ниско от дясно и Раул Гарсия засече топката от движение, но я прати високо над вратата.

В края на мача Милан видимо отпадна физически и Атлетико имаше повече възможности да атакува. И точно тогава дюшекчиите вкараха победния гол.

Центриране от корнер бе посрещнато на близката греда от Абате, но вместо да я изчисти с глава той я прати към далечната греда, където Диего Коща я отклони с глава в ъгъла - 1:0.

Пети гол в четири мача този сезон в Шампионската лига за Диего Коща. Единственият друг играч на Атлетико вкарвал толкова попадения в един сезон в Шампионската лига е Милинко Пантич, който имаше 5 гола през 1997.

Милан опита да отвърне с мощен удар на Рами от фаул, но топката профуча покрай гредата. В крайна сметка Атлетико спечели с 1:0, макар да не игра зрелищно и има отлично предимство преди реванша на "Висенте Калдерон" след 3 седмици.

МИЛАН - АТЛЕТИКО М 0:1

0:1 Диего Коща 83

МИЛАН: Абиати, Де Шилио (26 Абате), Рами, Бонера, Емануелсон, Есиен, Де Йонг, Поли (85 Констант), Кака, Таарабт, Балотели (78 Пацини)

АТЛЕТИКО М: Куртоа, Инсуа, Годин, Хуанфран, Миранда, Габи, Арда Туран (74 Кристиян Родригес), Марио Суарес, Коке, Раул Гарсия (80 Адриан), Диего Коща