"Някакви промени ще има в състава, няма да бъде същият като от мача с Косово. Извинявам се, но не искам да разкривам какъв ще бъде съставът, а и самите футболисти също не знаят кои точно ще играят. Нека първо те да го научат", заяви селекционерът на Чехия Ярослав Шилхави на днешната пресконференция по повод утрешния мач с България от европейските квалификации.

Двата отбора влизат с различна нагласа. Чехите вече са се класирали, докато България е на последно място и търси първата си победа. Но въпреки това Шилхави няма съмнение относно поведението на тима.

"Футболистите ще подходят като професионалисти, както си подхождат към всеки друг мач досега. И не можем да си позволим, след като сме се класирали да играем по-зле. Така че отношението ни ще бъде като към всеки друг мач досега.

Ясно е, че мачът ще се играе пред празни трибуни заради наказанието на България, макар че чехите ще имат право на своя агитка, тъй като наказанието не ги касае тях.

"Не е лесно да се мотивират хората да играят пред празни трибуни и контактът със зрителите е много важен. Но ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да мотивираме отбора и той да излезе концентриран. Играли сме така в Унгария на малък стадион и имаше малко хора, така че тогава си създадох впечатление какво е да се играе пред празен стадион. Разбрах, че ще дойдат някакви деца тук, които може би ще успеят да надвикат нашите запалянковци, които ще присъстват.

Българският капитан Ивелин Попов утре ще изиграе последната си среща за националния отбор, а Шилхави отговори: Дори и да не става думи за точки, трябва да се играе за престижа на страната. Що се отнася за вашия капитан, смятам е много жалко, че се отказва. Защото е отличен футболист и човек.

Утрешният ден е важна дата в най-новата история на Чехия. На 17-и ноември пада комунистическият режим в страната.

"17-и ноември е важна дата за Чехия. Много добре си спомням какво се случи на 17 ноември преди 30 години, бях активен футболист. Трябваше да играем със Славия и нямаше никакви хора на стадионите. Всички бяха по улиците и двата отбора отказахме тогава да играем.

Последният въпрос беше дали утрешният мач е първа стъпка към изграждането на отбора за Евро 2020. "Всеки от играчите дава своята заявка за място на Европейското, така че не смятам, че утре започва да битката за място на Европейското първенство. Утре ще играем мач като всички останали. Ние никога не подценяваме съперниците си, особено сега, на края на кампанията. Българите имат огромна нужда от победа и ние знаем това.