Доскоршният национален селекционер Георги Дерменджиев коментира пред „Мач Телеграф“ предстоящия мач срещу Швейцария. С него се върнахме и на периода, в който той водеше България, като не подминахме и темата за ставащото в клубния ни футбол и бившите му отбори "Лудогорец" и "Левски".

- Г-н Дерменджиев, къде ви намираме и с какво се занимавате сега?

- В Пловдив съм си, вкъщи. Почивам си и гледам да се пазя от коронавируса.

- След два дни националният отбор започва поредните световни квалификации. Как ще коментирате съперниците ни?

- Групата е тежка, няма какво да се лъжем. Вижте само къде са противниците ни в ранглистата на ФИФА и къде сме ние. Ще бъде трудно, но аз разбира се пожелавам успех на Ясен Петров и момчетата. Най-важното е тези, на които се е спрял, да бъдат здрави и да успеят да му свършат работа.

- Какви са ни шансовете в тази група и на какво можем да се надяваме?

- Едно е какво ни се иска, друго е какво можем. Крайно време е да спрем да бъдем толкова критични и да си знаем възможностите. Дано да стане това, което иска Ясен Петров – да сме компактни на терена и да измъкнем максималното от всеки мач. Що се отнася до това подмладяване, за което всички говорят мога да кажa, че трябва да се викат най-добрите в конкретния момент. Хубаво е да има млади играчи, но те трябва да попадат в отбора не защото са млади, а защото са си го заслужили. Иначе нормално беше Ясен Петров да потърси промяна, защото в предишните мачове на отбора имаше футболисти, на които им се даде шанс, но не го използваха по най-добрия начин.

- Познавате се добре с Ясен Петров. Ще успее ли според вас той да се справи и да постигне добри резултати?

- Надявам си и му желая успех. Той има вече достатъчно голям опит като треньор, има търпение и умерен характер. Това са все неща, които ще му помогнат да успее.

- Докато вие бяхте начело на националния отбор имало ли е играчи, които не се раздават на 100%?

- Не, нито съм видял, нито съм усетил такова нещо. Много зле на всички момчета се бяха отразили всички неща, които станаха на мача с Англия и след него.

- Често се е говорило, че има вмешателство в работата на националните селекционери. На вас опитвали ли са се да ви се месят или влияят по някакъв начин?

- Не, това са пълни глупости. Повече няма както да добавя по темата.

- Вие сигурно сте си правили равносметка за периода ви в националния отбор. Съжалявате ли за нещо, което сте могъл да направите, но не сте успял?

- Правил съм си равносметка доста пъти. Много трудна беше ситуацията тогава. Трудна я направи пандемията. Постоянно не можех да разчитам на футболистите, които исках. Единствено на мача с Чехия можех да ползвам всички повикани и победихме. След това загубихме в контроли, като тази с Парагвай, но там не се гонеше резултат и имах възможност да експериментирам и да опитам някои неща. Най-много съжалявам за мача с Унгария, защото за него не можех да разчитам на Кирил Десподов, Марселиньо, Вандерсон и Георги Костадинов. Нямаше го и Чочев, който се възстановяваше дълго, а сега вече е на линия. Всички тези, които ги изброявам са много добри футболисти и можеха да ми помогнат срещу Унгария.

- Преди да си тръгнете от националния отбор направихте ли доклад за свършеното пред БФС и оттам казаха ли ви нещо за него?

- Истината е, че направих такъв доклад. Няма да влизам в подробности. Към БФС нямам никакви претенции. Михаил Касабов е уважавана личност в УЕФА и за него мога да кажа само добри думи.

- Имаме ли сили да се противопоставим успешно на Швейцария според вас?

- Аз така бих ви отговорил – вижте къде са те, къде сме и ние. Много е важно и с какъв състав ще дойдат. Ако им отсъстват важни фигури е добре да се възползваме. Мисля, че ако не загубим и стигне до равен ще е успех.

- Как ще коментирате липсата на повиквателна за Божидар Краев?

- Щом не играе, нормално е Ясен да не го повика.

- Следите ли ставащото в българското първенство и какво ви прави впечатление?

- Следя, разбира се. Не виждам да се е повишило нивото. Малко отбори играят креативно и поддържат добро темпо през целия мач. По-класните логично показват по-голяма тактическа грамотност. Очаквам "Лудогорец" отново да е шампион.

- Какво е мнението ви за Валдас Дамбраускас?

- Познавам го още от мачовете "Лудогорец - "Жалгирис". Мисля, че е умен мъж, който иска да се развива и да постига успехи. Пожелавам му да върне "Лудогорец" в Шампионската лига.

- Какво мислите за ставащото в другия ви бивш отбор – "Левски"? Очаквахте ли чак такъв срив?

- Браво на феновете на "Левски", за всичко, което направиха за клуба, но те трябва да имат още търпение. Нещата не може да се оправят толкова бързо, но почти сигурно ще се оправят. Просто хората трябва да се съобразяват с тежката обстановка в клуба и да подхождат с разбиране. Наско Сираков е добър ръководител, с опит видял 2 и 200 във футбола, устоява на всякакъв натиск и съм сигурен, че знае какво прави.

Здравко Гюров, "Мач Телеграф"