Футболните национали на България записаха нова загуба в световните квалификации, като този път "лъвовете" паднаха с 0:2 от Италия. Както е известно, преди дни момчетата на Ясен Петров бяха надиграни и от Швейцария (1:3).

Така България остава без спечелена точка в групата си и класирането ни за Световното в Катар през 2022 е абсолютен мираж. Попаденията в мача забиха Андреа Белоти от измислена дузпа в 43-ата минута и Лукатели в края на срещата.

"Лъвовете" загубиха, но демонстрираха агресия, футболни качества и желание за нещо повече от почетна загуба. И този път обаче родните ни национали не успяха да стигнат поне до частичен успех.

България има само два успеха в последните си 24 официални мача. Срещу 7 равенства и цели 15 поражения. За последно спечелихме официален мач на 17 ноември 2019 година срещу Чехия с 1:0.

Това пък бе първа победа за Италия в София. "Лъвовете" имаха четири равенства и две победи при домакинстата си на "адзурите", но сега нямаха шанс да вземат нещо от мача.


Първата възможност в мача беше за българския отбор и се откри пред Андрей Гълъбинов. Нападателят на Специя показа физическа мощ в полето на Италия след комбинация със Спас Делев. Гълъбинов стреля, обаче топката попадна в Донарума.

Само две минути по-късно- в 6-ата минута, гостите искаха дузпа. Сисиньо не успя да спре атака на Белоти, топката отскочи , а двама български бранители влязоха едновременно на шпагат в краката на Киеза. Нападателят на гостите погледна към съдията от Словения, но не получи реакция в своя полза.

Следващите 15 минути бяха тотално под контрола на Италия, които пренесоха играта в нашата половина и опитаха както далечни удари, така и опити за пробив през фланговете.

След 30-ата минута Спинацола и Инсиние усетиха, че могат да намерят лесен проход през Сисиньо, който не получи подкрепа от халфа пред себе си, но защитата на нашия отбор продължаваше да се справя.

В 43-ата минута съдията Винчич отсъди дузпа за Италия, след като прецени, че Даниел Димов е съборил с ръце Андреа Белоти. Повторенията показаха, че е трудно да се говори за съприкосновение, но Белоти беше пред Димов и съдията нямаше много добра видимост, за да прецени. Потърпевшият изпълни точно в долния десен ъгъл на Пламен Илиев и откри резултата в полза на Адзурите.

В 61-ата минута нашите имаха претенции за дузпа, след като резервата Бирсент Карагарен влезе до аутлинията и пробва да върне топката назад. Защитник на гостите обаче я отклони с ръка, но съдията прецени, че няма да дава дузпа. От протестите на нашите единствено излезе жълт картон на Георги Костадинов.

В 72-ата минута Андреа Белоти удари горната греда, след като проби от ляво и подмина Валентин Антов. При добавката топката отново му падна, но ударът му беше на високо и крайно неточен.

7 минути преди края на мача Мануел Локатели удвои преднината на италианците и сложи кръст на мечтите на България за точка. Лоренцо Инсиние асистира, след като овладя топката на левия фланг на нашата защита и подаде на влезлия на скорост Локатели, който се завъртя и фалцово прати топката до гредата, бележейки първия си гол с италианската фланелка.

Резервата Имобиле също можеше да се превърне в голмайстор днес, но порпусна сам срещу Илиев, след като беше изпуснат от Даниел Димов и Валентин Антов. В добавеното време Имобиле пробва още една възможност- удар от 15-ина метра по диагонала, но отново Илиев спаси българската врата.

България - Италия 0:2

Голмайстори:

0:1 Белоти (43-дузпа)

0:2 Лукатели (82)

България: Илиев, Сисиньо, Димов, Антов, Божиков, Цветанов, Костадинов, Чочев, Витанов, Делев, Гълъбинов

Италия: Донарума, Флоренци, Бонучи, Ачерби, Спинацола, Барела, Сенси, Верати, Киеза, Белоти, Инсиние