Младен Кръстаич ще бъде 13-ият чужденец, който ще бъде национален селекционер на България. Точно половината от досегашните 12 са били начело на страната ни в годините преди Втората световна война. И това е логично, защото футболът ни още „прохожда“ в онези години. 100%-ово е аматьорски и сме имали крещяща нужда от опитни специалисти от чужбина, които да допринесат на играта на България.

Неслучайно и първият селекционер в историята също е чужденец – австриецът Леополд Нич, отбелязва „Мач Телеграф“. Първоначално залагаме на хора от най-напредналите по онова време страни в Европа – Германия, Австрия, Унгария и Чехословакия. Унгарската и чешката връзка остава силна и при комунизма, като върхът е ангажирането на едно от най-големите имена в професията през 60-те години – Рудолф Витлачил.

След неговото напускане през 1966-а близо 44 години нямахме чужденец начело на националния тим. В съвременната епоха сме имали само един – Лотар Матеус, който започна отлично – с победа като гост над Уелс в европейска квалификация, но с това се изчерпаха и всички хубави резултати при него.

Снимка: БГНЕС