Техническият директор на БФС, Георги Иванов-Гонзо, коментира различни теми около националния ни отбор и избора на нов национален селекционер. Той направи това след проведеното общо събрание на ПФЛ, на което беше избран нов президент.

„В края на месеца, след Изпълкома, ще обявим новия треньор. Обсъждаме не само името на Кръстаич, разглеждаме и кандидатури на български треньори. Не е коректно да споменавам имена. Водим разговори с около 5 човека. Разглеждаме всеки кандидат с оглед на визията ни за националния тим“, започна той.

„Ще преценим кое е най-доброто за тима. Искаме да е нещо различно, тъй като последния цикъл от мачове беше разочароващ. Желаем да изградим стил на игра и да постигнем необходимите резултатите, тъй като в момента те не отговарят на нивото на играчите“.

„С всеки треньор сме вечеряли и сме обсъждали идеите ни, не сме правили това само в компанията на Кръстаич. Той е сред фаворитите, но има и други сериозни кандидати. Пускането на снимката не беше съгласувано с нас. Това обаче не е толкова важно. Искаме да вземем правилното решение“.

„ПФЛ и БФС трябва да работят ръка за ръка, за да развиваме всички нива на родния футбол. Ние търсим да произведем играчи от по-ниските дивизии, така че добрата комуникация е задължителна. Назначението на Наско Караиванов ще помогне за възстановяване на връзката. Той е много деен, така че нещата ще се променят с него начело“.

„Когато обещаем нещо, трябва да се опитваме да го изпълним. Ще видим дали и неговите обещания ще се изпълнят. Когато си служител, трудно може да промениш каквото и да е“.

„Ще разработим единна програма за националните отбори, която да следваме. Надяваме се до 2-3 години да има видими резултати тя. Подобна програма обаче не може да бъде спусната на частни клубове“.

„Имам добра комуникация с играчите. Мачът в Грузия беше добър, с оглед на инцидента с Тошко Неделев. След мача с Грузия в Гибралтар нещата за мен приключиха, тъй като се видя, че нямаме сили за класиране напред. Мисля, че играчите ни са по-добри, отколкото резултатите. Нямам желание да съм селекционер. Не исках да бъда и временен, но това беше форсмажорно обстоятелство“.

„Не трябва да сме имитатори, трябва да изработим стил на игра, който да пасва на нашите играчи. Методиката се изработва на база на това, с което разполагаме. Започваме с 14-годишните, за да систематизираме основни правила от тактическо и техническо естество. Физическата подготовка у нас е под всякаква критика. Срещу Грузия нашите играчи показаха функционални резултати като на отбора от Втора Лига. Трябва да се замислим над това“, завърши Иванов.

Снимка: БГНЕС