Всеки да говори каквото си иска, но двубоят с България бе от голямо значение за Македония. За народа, за земята, за всички онези които се чувстват подтиснати от източния съсед по политическите въпроси от последните няколко години. Така медиите в Република Северна Македония коментираха вчерашния двубой. Срещата завърши 1:0 в полза на България след като още в началото й съседите ни освиркаха химна ни.

Именно заради грозните действия от страна на агитката на РСМ, победата бе посрещната емоционално както в България, така и сред българската общност в Северна Македония.

"Sportmedia.mk" пише, че това е може би най-болезненият мач в историята им, което е доста любопитно на фона на факта, че реално двубоят бе само за чест, не и за класиране на каквото и да било.

  • А ето и цитати от написаното от медията:

"Всеки да говори каквото си иска, но двубоят с България бе от голямо значение за Македония. За народа, за земята, за всички онези които се чувстват подтиснати от източния съсед по политическите въпроси от последните няколко години".

"Стадионът беше пълен - защото народът искаше победа. Народът дойде да се радва, да види победа над лошите съседи, които ни оспорват история, език и идентичност. Не дойдоха да гледат загубения цикъл без шанс за класиране".

"Футболистите не изпълниха тяхното желание и загубиха от най-омразния ни съсед. България си тръга с широки усмивки и като голям победител от Скопие. Това е най-слабата България в историята".

Медията "Sport1.mk", която преди първия мач между двата тима в Разград призоваваше състава си да ни вкара четири гола, по един за фашизма, Самуил, Гоце Делчев и ветото, също пусна специална публикация с освиркания филм, отбелязвайки случилото се със задоволство.

90 минути по-късно обаче се появи друг материал, а заглавието в него бе: "Ужас! Десетима от Македония не избегнаха загубата".

Видеото с грозно освиркания ни национален химн обиколи социалните мрежи и в Западна Европа, а историята от близкото минало показва, че подобни действия са били наказвани строго от УЕФА, би било логично това да се случи и със Северна Македония.

От друга страна българите от РСМ коментираха, че съседите ни са "показали примитивизъм и в какво болно общество отглеждат децата си."

Това написа в своя профил във Facebook Добре Митрев - председател на сдружение за македонско-българско приятелство. "Да обиждаш другия не означава, че обичаш своите. Този, който подстрекаваше към бой, нека първо научи думите на македонския химн."

В една песен се казва: "Дали да плача или да пея". Македонските българи снощи станаха част от нея. Плачеха, защото изгуби Македония – тяхната страна, а пееха, защото България победи. Аз бях на стадиона и седях на трибуните с македонските запалянковци. И за първи път бях доволен, че децата ми растат извън тази среда. Снощи трябваше да се вика в подкрепа на футбола. Там имаше всичко друго, но не и подкрепа за любимия отбор.

"Снощи трябваше да аплодираме за футбол. Нямаше нищо друго освен аплодисменти. И както се случва накрая, наказанието идва винаги. И дори всички зурни и тъпани да бяха снощи на стадиона, думите на "Мила Родино" бяха по-силни от всичко", написа още Добре Митрев.

  • Ето и заглавия в македонските медии, които едва ли имат нужда от превод:

Спорт1: Ужасен крај на циклусот: Македонија со десетмина не успеа да избегне пораз

sportmedia.mk: Поразите се редат, еден, два… три!

"Колку и да сакавме,колку и да имавме голема желба, вечерва сепак Македонија е поразена од Бугарија.Исход кој боли и пече, тука нема сомневање".

Секоја чест за публиката, сепак ова беше натпревар кој не смееше да се загуби!

"Навистина штета, ова беше меч кој не смееше никако да се загуби, и тоа од милион причини".

Соседот во екстаза: Ова бил најважниот натпревар за бугарското достоинство!

Екипа: Ненадиграни а поразени…

Материал на Dnes.bg