Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов заяви, че до края на 2023-а година всички мачове на националния отбор на България ще се играят в Разград. Костадинов отговори на въпроси извън темата по време на пресконференцията, на която беше представен договора с компанията за спортна екипировка "Макрон".

"Домакинските мачове остават в Разград, поне до края на календарната 2023-а година. Няма да има мачове в София", заяви Костадинов. Всъщност съобщението от негова страна е официално потвърждение на препоръката от УЕФА, че националният стадион "Васил Левски" не е подходящ за мачове на националните отбори, както и за такива от груповите фази на трите клубни турнира. Той губи статута си на съоръжение от Категория 4 най-вече заради осветлението, което е с по-малко луксово покритие от последните изисквания на Европейската футболна централа.

Вероятно за БФС препоръката на УЕФА е била добре дошла, тъй като наемът за използването на съоръжението в центъра на София е много висок, често непосилен за БФС. Предвид не особено високата посещаемост и малкото приходи от билети, в използването на "Васил Левски" няма никаква бизнес-логика. Националният стадион е собственост на държавната фирма "Национална спортна база" и ръководството й е информирано за проблема. И той ще блесне с пълната си сила, ако някой от софийските отбори влезе в групова фаза на турнир на УЕФА от есента на 2023-а година. Стадионът има и други проблеми, които УЕФА отдавна иска да бъдат решени – липсата на адекватен паркинг, отсъствието на президентска ложа и възможност за голям прес-център.

Заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов пък добави, че всички се надяват съвсем скоро да бъде завършен стадион Христо Ботев в Пловдив. В момента, когато това е факт, новият дом на местния клуб Ботев също ще приеме мачове на националните отбори.

"Колкото повече стадиони има в България, толкова повече градове ще гледат националите. Представителният ни отбор е на цялата страна и всеки град има право да бъде домакин, ако разполага с подходящо съоръжение", обясни Запрянов.

Емил Костадинов отговори с две изречения и на въпрос как би коментирал вчерашното решение на Апелативен съд-София, с което Конгресът от 12-и октомври 2021-а година е обявен за редовно проведен и решенията му са потвърдени. Както е известно, Конгресът беше обжалван от кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов и аматьорски клубове, които го подкрепят в битката му.

"Не искам да коментирам кой какво е говорил. Искам да кажа, че ние, докато вършим някаква работа, другите се занимават със съдилища. Има юристи, които могат да говорят по този въпрос", заяви Костадинов по темата.

Снимка: Lap.bg