Националният отбор по футбол на България ще стартира похода си в квалификациите за Евро 2024 с домакинство на Черна гора. В лагера на „лъвовете“ са обнадеждени след добрите резултати под ръководството на селекционера Младен Кръстаич. Мечтата за класиране на първи голям форум след Европейското първенство в Португалия е жива и футболна България се надява тя да се сбъдне.

Sportlive.bg реши да потърси бившия селекционер на „трикольорите“ Георги Дерменджиев преди първия мач от предстоящата кампания. Опитният специалист говори за двубоя с Черна гора, шансовете за класиране на финалния турнир в Германия, както и за други интересни теми около националния отбор.

- Г-н Дерменджиев, на прага сме на поредната квалификационна кампания за голям футболен форум. Обнадежден ли сте за представянето на националния отбор на България и за постигане на мечтаното класиране за Евро 2024?

- Класирането за финалния турнир в Германия е поставено като цел и от Българския футболен съюз. Аз като българин също искам това да се случи. Важното е футболистите и треньорите да бъдат спокойни, да играят във всичките мачове на 100%, както се казва шаблонно. Също така трябва да имат и добър шанс.

- Националите стартират с домакинство на Черна гора. Ще успеят ли най-накрая „трикольорите“ да победят черногорците, след като в четири поредни официални срещи нямат пълен успех над тях?

- Не може да се каже нищо предварително. Ние трябва да имаме нагласата и куража да го изиграем този мач, независимо от изхода на предходните ни двубои срещу тях. При всички случаи Черна гора са един много добър и рутиниран отбор, като разполагат с много стойностни играчи, които не се подвизават в местното им първенство.

Така че ние трябва да се опитаме да игнорираме предишните резултати и българският национален отбор да играе в този мач както го направи в контролите, които бяха много обнадеждаващи.

- Можете ли да посочите коз в наша полза, ако има такъв?

- Козът ни е колективната игра.

- Прави впечатление, че Младен Кръстаич продължава практиката си, която наложи в последните мачове от изданието на Лигата на нациите, да вика сред избраниците си голям брой млади футболисти. Смятате ли, че това подмладяване в състава е възможно да доведе до бързи резултати, за каквито мечтаят и българските фенове?

- Мечтата винаги си е мечта и се преследва, за да бъде постигната. Подмладяването на националния отбор е вариант, който може би с времето ще стане така, че ще се берат добрите плодове.

- Все пак, ако трябва да се даде реалистична оценка, подмладяването при „трикольорите“ наистина може ли да доведе до класиране още за Европейското първенство в Германия?

- Дай, Боже! Дано да се осъществи!

- Питам, защото едно е желанието, а друго реалността….

- Принципно е така. Вече го казах, че се надявам мечтата да се сбъдне. А това е изключително важно.

- Споделяте ли мнението, че тези момчета понатрупаха самочувствие в последните 4 мача, в които не познават вкуса на поражението, макар и срещу отбори, които не са от най-висока класа? Ще се отрази ли това да представянето им на старта на квалификациите?

- При всички случаи ще се отрази положително. Победите дават самочувствие на играчите, както и колективната игра на отбора. Беше много важно да ги има тези победи. Също така да допринесе те да разберат, че отборът може да побеждава и начина, по който се играе. Вече го казах, че ние трябва да бъдем много колективен отбор, за да успеем.

- Кръстаич води  България във вече 4 мача. Забелязва ли се неговият почерк или стил в играта на националите, колкото и специфична да е ролята му, защото става въпрос повече за селекционер, а не за треньор, който ръководи постоянен тренировъчен процес?

- Треньорът на националния отбор е повече селекционер, но се вижда определен стил и начин на игра, който той налага. Забелязва се и ентусиазмът у младите момчета да се доказват.

-Този ентуасиазъм не е ли също един от потенциалните козове на националния отбор?

- Ентусиазмът трябва да бъде подплатен с много футболен интелект. Защото има разлика между това да се играят контроли и да се бориш за класиране за Европейско първенство.

- Изненадан ли сте от подбора на футболисти от страна на Кръстаич? Визирам по-опитните играчи и продължаващото оставане извън борда на Ивайло Чочев.

- Не съм изненадан, защото той в самите контроли го показа, че ще разчита на тези момчета. Ако нещата щяха да са различни, щеше да го изпробва по време на въпросните приятелски мачове.

- Ще Ви върна към злополучния мач с Унгария от полуфиналните плейофи за класиране за Евро 2020, когато бяхте начело на националната ни селекция.

- Няма смисъл да се коментира, тъй като това беше един мач в много труден периодпо време на Ковид пандемията и бяхме без 12 играчи. Не ми се връща към него.

Имах много големи надежди за мача срещу Унгария, при това в България, но пак ще подчертая, че 12 човека ги нямаше.

-  А ако трябва да сравните тогавашния отбор на „маджарите“ и настоящия, срещу когото ще се изправим броени дни след двубоя с Черна гора… По –труден съперник ли ще са сега?

- Мисля, че имат няколко промени. Говорим за 3 или 4 такива. Унгария е един стойностен отбор. Изиграха доста мачове с класни съперници. Показват ниво, но в крайна сметка няма нищо невъзможно във футбола.

- Кой отбор бихте откроил като фаворит в нашата квалификационна група?

- Аз искам да е България.

- Като проценти как ще определите шансовете на България да се класира за Евро 2024?              

- Мисля, че в старта на надпреварата са изравнени процентите? Пак ще кажа, че във футбола всичко може да се очаква. Но Сърбия, Унгария и Черна гора не са леки съперници! Когато вече се играе мач за мач, не се знае нищо.