Алпинистът Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май в подножието на връх Шиша Пангма (8013 м), не е бил намерен в Лагер 1. Това съобщи БНР като се позова на информация от съпругата на алпиниста Радослава Ненова.

За днес операцията е прекратена. При добро време тримата шерпи, които се включиха в издирването, ще продължат утре към Лагер 2, който е на 7 хил. м. надморска височина.

Спасителната операция започна рано тази сутрин българско време, като първата цел на шерпите беше Лагер 1 (на 6 700 м) - най-близкият до базовия лагер. Надеждите на екипа на Боян Петров в София са, че той се е подслонил в Лагер 1 или 2, където има храна и пособия.

Радослава Ненова е разговаряла с алпиниста за последно на 28 април и по план той е тръгнал да изкачва върха на следващия ден, като е оставил в базовия лагер сателитния телефон, който ползва. 

Видян е последно на 3 май от унгарския алпинист Дейвид Клайн, който съобщи, че са го забелязали с бинокъл на 3 май да се придвижва към лагер 3, пише "Дневник". На 5 май украински алпинисти и шерпи са стигнали до лагер 3, където са открили палатката и спалния чувал на Петров.