България е поискала от китайските власти разрешение хеликоптери на Непал да се включат в издирването на алпиниста Боян Петров. Това се налага, тъй като летателната техника, с която разполага Тибетската алпинистка асоциация, не може да изпълнява полети и спасителни операции на надморска височина над 5 хил. м. Това е позиция, която е по-ниска дори от височинен Лагер 1.

Това се разбира от съобщение на Министерството на външните работи. В него се уточнява, че Непал има готовност да изпрати такива хеликоптери, което се е разбрало от информация, дадена на почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа.

Министерството потвърждава обявената вече информация от екипа в България на Боян Петров и от съпругата му, че спасителният екип, започнал издирване днес, е достигнал до около 6 хил. метра надморска височина, където изчаква подобрение на времето, за да продължи издирването. За днес то вече беше прекратено и заради напредването на деня.

Министерството получило уверение от дипломатическите мисии на България в Пекин и Делхи, че продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров. 

Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие, пише "Дневник". Както е известно, българският алпинист Боян Петров е бил забелязан за последно на височина над 7 хил. метра.