Най-престижната колоездачна обиколка – Тур дьо Франс, бе отложена и ще се проведе на 29 август-20 септември, съобщиха организаторите на надпреварата и Международния колоездачен съюз (ЮКИ).

Първоначално състезанието трябваше да се състои между 27 юни-19 юли, но пандемията от коронавирус взе поредна спортна жертва. Новите дати, най-късни за провеждане на Тура, основан през 1903, следват удължаването на забраната за масови събирания на публични места във Франция от президента Еманюел Макрон до средата на юли.

Докато новината идва като облекчение за отборите и феновете на професионалното колоездене, тя премества триседмичното състезание от традиционния си слот по време на летните отпуски, където се очакват около 12 млн. души, които да подкрепят колоездачите по време на обиколката.

Няма да има професионално колоездене от Световния тур до 1 август, като Тур дьо Франс ще запази оригиналния си маршрут.

„Провеждането на състезанието в най-добрите възможни условия е решено на база централното му място в икономиката на колоезденето и неговото излагане, в частност за тимовете, които имат най-голяма полза в тази безпрецедентна ситуация“, се казва в изявление на Международния колоездачен съюз. Световното първенство на шосе ще остане по програма, стартирайки на 20 септември – краят на Тур дьо Франс.

Бяха взети още няколко решения:

Джиро д‘Италия ще се проведе след Световното – Обиколката на Италия ще стартира най-рано в края на септември. Все още няма потвърждение за точни дати или промени на маршрутите.

Ла Вуелта ще се проведе след Джиро д‘Италия. Все още няма потвърждение за точни дати или промени на маршрутите. Националните състезания на шосе ще се проведат в уикенда на 22-23 август.

Всички „Монументали“ ще се проведат през 2020. Все още няма ясни дати.

„Бих искал да отдам почит на представителите на организаторите, отборите и състезателите за тяхното сътрудничество и отдаденост в тези трудни времена. Все още ни чака работа, за да финализираме основаването на изцяло променения календар на Международния колоездачен съюз съюз за 2020 поради пандемията от коронавирус, която разтърси света, но днес бе взета изключително важна стъпка. Подготвихме рамка, с която ще запазим фундаменталните права на колоездачите и персоналите, докато гарантираме взимането на необходимите мерки за оцеляването на тези тимове. Заедно, ние ще преодолеем тази криза и ще възстановим колоезденето след COVID-19“, сподели президентът на Юки Давид Лапартен.

Турнирният директор Кристиан Прюдом заяви, че провеждането на Тура е от ключово значение за професионалното колоездене. „Започнахме разговори с правителството за отлагане на Тур дьо Франс още на 18 март – ден, след като Франция обяви извънредно положение. Всички в света на колоезденето подкрепиха идеята, дори тези, на които не им се хареса особено.

Някои отбори казаха, че трябва да преустановят работа, ако Турът не се проведе през 2020. Обиколката на Франция е основата на променения календар. Единственото, което може да се наложи да промени, е когато преминаваме през по-големи градове. Ще следваме препоръките, както направихме и за Париж-Ница през март.

На старта, събиранията на повече от 5 000 души бяха забранени и след няколко дни трябваше да се адаптираме, защото максимумът беше 1 000. Колоездачите се нуждаят от няколко месеца, за да се подготвят за състезание като Тура. 4-5-6 седмици подготовка по шосетата и след това трябва да проведем няколко други етапни състезания. Провеждането на Тур дьо Франс през септември е по-добре и за хотелската индустрия“, завърши той. /БГНЕС