Световната шампионка на 400 м Салва Еид Насер бе временно наказана заради четири „пропуска при уведомяване за местонахождение“, разкриха от Лекоатлетическият съюз по интегритет (АИЮ). Атлетката от Бахрейн, която спечели злато на Световното в Доха миналата година, пледира невинна, независимо че получи забрана от АИЮ в петък за това, че не е била на разположениеза антидопингови тестове.

В Инстаграм видео, Насер сподели, че е „пропуснала само три допинг теста“ и че те са били преди Световното в катарската столица през септември.

„Разследването относно трите пропуска при уведомяване за местонахождение на г-ца Насер през 2019 е продължавало по време на Световното първенство в Доха и тя не бе временно наказана тогава. След заключението на разследването и открития четвърти пропуснат тест през януари 2020, г-ца Насер получи известие за обвинение и бе професионалният й статут бе временно преустановен“, се казва в изявление на АИЮ.

Според антидопинговите правила на Световната атлетика, всяка комбинация от три провалени теста – неуведомяване за местоположение или пропуснат тест – в рамките на 12-месечен период от атлет води до нарушение на антидопинговите правила. Атлетите, признати за виновни, са изправени пред угрозата от двугодишно наказание или минимум една година забрана в зависимост от степента на провинение. АИЮ добави, че няма да коментира повече случая, докато продължава дисциплинарната процедура.

22-годишната Насер, която каза, че не е била тествана тази година, се надява, че все още може да остави проблема зад гърба си. „Може да се случи на всеки. Не искам да обърквам хората във всичко това, защото никога не бих мамила. Да се надяваме, че всичко ще приключи скоро, защото не ми харесва гледката…всичко ще бъде наред. Много е трудно да имам това черно петно на името си“, заяви световната шампионка на 400 м. /БГНЕС