Най-добрият ни плувец – непобедимият Петър Стойчев, е първият гост за 2022 г. в авторската рубрика "Златните" на водещата на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Мария Константинова.

Той разказа за ледените води на Антарктида и сподели дали вижда в някого от младите ни надежди в плуването следващия Петър Стойчев.

В своята кариера Стойчев е участвал на четири Олимпиади – в Сидни, Атина, Пекин и Лондон. Сред най-добрите му постижения са 11 последователни световни купи в плувния маратон, световен рекорд за най-бързо преплуване на Ла Манша, двукратен световен шампион по плуване в ледени води, както и 25 км в открити води в Шанхай. 

Плуването ми даде възможността да обиколя земното кълбо няколко пъти, посочи плувецът на въпрос какво му е дал и какво му е отнел спортът. 

"След като приключих активната състезателна кариера с плувния маратон, знаех, че искам да плувам във всички океани и морета на земното кълбо. Трябваше да намеря начин да го направя във водите на Антарктида и това бе чрез Международната организация за ледено плуване. Те провеждаха световни първенства и започнах да се подготвям да участвам в едно от тях", разказа Стойчев.

Той препоръчва на всеки да посети Антарктида, защото, по думите му, това е едно от малкото незасегнати от човека места на Земята. Следващата точка, където много иска да плува, е Северният полюс.

"След като през 2018 направихме плуването на Антарктида, за следващата година бяхме планирали да плуваме на Северния полюс, остров Свалбард, но заради пандемията то се отложи с година за май 2021 г., а след това за май 2022 г. и сега сме в очакване да проведем това така желано състезание на Северния полюс", посочи Стойчев.

Определя младите надежди Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Лефтеров като плувци, които са много по-добри от него.

"С това, което показаха, надминаха моите постижения. Това, което Йосиф направи на Олимпийските игри в Токио; това, което Антъни показа в изминалите години и тазгодишното Европейско първенство – показва, че това са завършени състезатели. Трябва им много малко, за да бъдат дълги години на световния връх. Калоян със сигурност е добър в гърба. Ако продължат да работят, ги чака бляскаво бъдеще", смята той. 

Със златни букви в българския спорт Петър Стойчев би изписал имената на българските футболни легенди Христо Стоичков и Димитър Бербатов, както и тези на Ваня Гешева, Мария Гроздева, Христо Марков, Тереза Маринова и Йордан Йовчев.

Гледайте цялото интервю във видеото.