"Бях дете, което наистина искаше да се занимава със спорт, но не знаеше точно какво представлява спортът гребане. В първите години ми беше много интересно. Нямахме никаква представа нито аз, нито моето семейство, какво представлява този спорт. Преди това съм играла волейбол, тренирала съм лека атлетика. Изобщо, занимавала съм се с доста спортове, но гребането остана в сърцето ми", разказа олимпийската шампионка по гребане от Пекин 2008 Румяна Нейкова в рубриката "Златните" на водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Тя призна, че не очаквала, че ще се занимава с този спорт професионално. 

"Във всяка една моя тренировка при конкуренцията от момичета, които бяхме, исках винаги да бъда първа. Исках винаги да бъда най-отпред и да бъда лидер. Това най-вероятно ме е изградило като характер и като спортист", обясни Нейкова. 

"Спортът учи всеки един човек на много дисциплина, отдаденост и организация в нещата, които прави. Винаги мотивира хората да се изявяват", изтъкна шампионката пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че няма състезание, в което да е участвала и да не е взела първо място.

"Последните метри в Пекин бяха много силни за мен. Това беше моят последен шанс за участие на Олимпийски игри. Това нещо аз го осъзнавах още преди моето участие. В последните метри всеки един състезател се бори със себе си, защото силите са го напуснали. Вече всичко, което е останало като възможности в него, е изчерпано. Но най-вероятно инатът и силната мотивация за спечелването на златен медал бяха по-силни от липсата на сили накрая", поясни Нейкова.

"Цената, която плаща един спортист, е много висока, но в крайна сметка остава удовлетворението от реализацията. Когато си спечелил всички тези титли, ти оставаш награден от това, защото си бил първи. Успял си да вдигнеш целия свят на крака да слуша българския химн и да се говори за България. Много малко започна да се говори за елитен спорт в България", каза още тя.

Нейкова обърна внимание, че пътят към медалите е много дълъг, а всеки един спортист трябва да бъде изключително търпелив по пътя към Олимп. 

"Първо трябва да се преодолеят трудностите. В нашата държава тези трудности не са малко. А когато се качи на върха, забравя какво е било по пътя нагоре. Последните 8 години след участието ми на Олимпийските игри в Сидни мислех, че няма трудност, която да ни бутне от спечелването на една олимпийска титла", заяви шампионката. 

Нейкова подчерта, че е важно спортистът да има постоянство, воля и дисциплина за тренировки.

"Не трябва да се отказват пред трудностите, защото те са стъпало към успеха. Всеки един спортист трябва да има мечта. Мечтата да бъде най-високият връх. Трябва да тренира, да се труди, защото мечтите се сбъдват", посъветва тя младите състезатели.

Гледайте целия разговор във видеото.