Българката Надежда Мей-Нгуен зае пето място в категория до 45 килограма на започналото в понеделник в "Арена София" европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

Мей-Нгуен беше трета след изхвърлянето, което ѝ осигури бронз в движението, но българката записа само един успешен опит в изтласкването, което я лиши от възможност да се бори за медал в двубоя.

Шампионка стана туркинята Джансу Бекташ, която записа сбор от 163 килограма. Бекташ бе над всички в изхвърлянето със 75 килограма, а в изтласкването остана втора с 88 килограма, постигнати още в първия ѝ опит.

Среброто спечели другата турска представителка в категорията Гамзе Алтън. Тя завърши с двубой от 157 килограма. В изхвърлянето Алтън записа едва пети резултат с 65 килограма, но в изтласкването бе най-добра и се справи с цели 92 килограма.

Испанката Марта Гарсия Ринкон остана с бронз в двубоя от 156 килограма, постигнат след 72 килограма в изхвърлянето и 84 в изтласкването. Четвърта със сбор от 150 килограма (65+85) е Йоана Мадалина Мирон от Румъния.

Надежда Мей-Нгуен направи двубой от 149 килограма. В изхвърлянето българката регистрира 69 килограма, като направи и неуспешен опит на 71. В изтласкването нейното постижение бе от 80 килограма. В последния си опит Мей-Нгуен пробва и тежест от 86 килограма, но тя бе непосилна за нея.

Другата българка в група "А" - 16-годишната Бояна Костадинова, направи три неуспешни опита в изхвърлянето, но в изтласкването записа резултат от 80 килограма.