Отлично представяне на България в домакинските турнири по художествена гимнастика, които се проведоха през първата половина на април. Гимнастичките, подкрепени от Фондация „Спорт в България“, завоюваха общо осем медала в зала „Арена София“ по време на Световна купа по художествена гимнастика. България доминира и през първата седмица на април, когато, по време на Международния турнир „София къп“ завоюва общо четиринадесет медала.

В продължение на три дни „Арена София“ бе сцена на грация и съвършенство, в което хармонично се преплитат спортното майсторство и красотата. Съчетанията впечатлиха с техничност, но и много въображение.

Боряна Калейн спечели златния медал в многобоя и сребърен медал във финала на бухалки, Стилияна Николова взе сребърното отличие в многобоя, два златни медала на топка и лента и сребърен медал на обръч. Ансамбълът завоюва бронзовото отличие в многобоя и грабна сребърния медал във финала на съчетанието с топки и ленти.

Във финала с топка Стилияна Николова беше перфектна, изпълни блестящо и с всички рискове композицията си по „Арабски нощи“ от „Аладин“ и взе златото с невероятната оценка от 36.950 точки, която бе най-високата оценка на целия турнир.

Нивото на представяне на всички гимнастички беше изключително високо, като огромно впечатление на българската публика направи представителката на Израел Дария Атаманов, на която Фондация „Спорт в България“ даде награда на най-добре представилата се чуждестранна гимнастичка по време на цялата купа. Призът бе връчен от учредителя на организацията Роси МакКий.

„За мен е огромно удоволствие да връча специалната награда на Дария Атаманов от Израел за впечатляващото ѝ представяне. Ние сме горди, че като фондация имаме възможност за подкрепим престижния форум, който събра елита на художествената гимнастика“, сподели г-жа МакКий, след като връчи приза.

Международният турнир „София къп“ също събра огромен интерес. Изключително силно бе представянето на индивидуалните ни състезателки Боряна Калейн, Елвира Краснобаева и Никол Тодорова на турнира, който събра представители от общо 36 държави.

Фондация „Спорт в България“ бе един от основните партньори на двете спортни зрелища, които играят ключова роля за „златните момичета“ за подготовката им за Олимпийските игри в Париж това лято. Там, България ще бъде представяна от националния ансамбъл-жени, както и от две индивидуални състезателки, които ще станат ясни след Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща през май.