18-годишният Джеймс Кейхил сътвори една от най-големите сензации в тазгодишното издание на втория по сила и престиж снукър-турнир в календара UK Championship.

Англичанинът, който е племенник на 7-кратния световен шампион от Шотландия Стивън Хендри, елиминира кандидатът за първото място в световната ранглиста Динг Джънхуей с 6-5 партии в среща от трети кръг.

Срещата започна с невероятен сенчъри брейк от 134 точки на китаеца и по нищо не личеше, че той ще има каквито и да е проблеми в двубоя.

Не така мислеше обаче тийнейджърът, който сензационно спечели цели пет поредни фрейма. Поставеният под №99 в надпреварата състезател веднага отговори със стотачка от точно 100 точки, а после спечели четири завързани парти, лишени от големи точкови серии.

Опрян до стената, Динг се събра и изравни резултата. Серии от 60 и 55 точки бяха последвани с вкарването на решителната черна топка (виж на 4:55:45 от видеото) в десетата партия, за да вкара мача в пълен формат.

В последния фрейм Динг поведе с 32 точки, но направи непростим пропуск по червена топка за горния ляв джоб и неговият опонент го наказа с халф-сенчъри брейк от 56 точки, последван с още две малки серии.

Двукратният световен шампион Марк Уилямс също напусна турнира, допускайки поражение с 2-6 от Стивън Магуайър. Уелсецът се отличи само с един халф-сечъри брейк от 51 пункта, докато шотландецът напълно надигра противника си и реализира серии от 64, 132, 90, 87 и 80 точки.

Ето всички 1/8-финални двубои в Йорк:

Нийл Робъртсън - Греъм Дот

Стюърт Бингъм - Рики Уолдън

Антъни Макгил - Джон Хигинс

Матю Селт - Рони О'Съливан

Джеймс Кейхил - Марк Дейвис

Джъд Тръмп - Родз Лоуър

Шон Мърфи - Марко Фу

Стивън Магуайър - Дейвид Морис