Рони О'Съливан е световен шампион по снукър за рекорден седми път, побеждавайки на финала Джъд Тръмп с 18-13 фрейма. Така Ракетата се изравни със Стивън Хендри, който грабна рекордната си седма титла на планетата още в края на миналия век.

 

Четвъртата и последна сесия от финала в шефийлдския театър Крусибъл не започна по желания от Тръмп начин. Изоставащ с 11-14 фрейма, но яхнал вълната след предимство от 6-2 в третата сесия, той демонстрира голям ентусиазъм. Масата обаче не можеше да бъде овладяна от него и Джъд записа по 12 точки в първите две партии, в които О'Съливан изригна с халф-сенчъри брейкове от 82 и 88 точки.

 

Любопитното е, че във втория си брейк Рони беше като светкавица и отиграваше ударите си средно през едва 12 секунди. Малшанс обаче му попречи да запише своя рекорден сенчъри брейк №200 в шефийлдския театър Крусибъл (без да броим три негови стотачки в квалификации), както и да изравни рекорда на Стивън Хендри и Марк Уилямс от по 16 сенчъри брейка на един шампионат.

Доста нервният трети фрейм тази вечер показа слабостите и на двамата невероятни майстори, които излизаха от позиции и допускаха грешки за вкарване. Прическата все пак намери начин да надделее с дълга червена топка, записа серия от 64 точки и намали изоставането си на 12-16 фрейма.

 

Търсеният заради рекордите сенчъри брейк отново не беше реализиран от Ракетата в следващата партия (серия от 75 точки), но той сътвори нещо много по-важно - поведе със 17-12 и се доближи само на една партия от безапелационното величие. 

Опрян плътно до стената, Тръмп се развихри след кратката почивка и записа серия от 38 точки с някои невероятни удари, типични за демонстративни мачове. Той обаче трябваше да предаде контрола, тъй като излезе от позиция и последва размяна на сейфти удари. Джъд отново взе инициативата и след прекрасен сенчъри брейк от 109 точки остана в мача. Това беше и рекордна стотачка №109 на турнира тази година.

Първата реална възможност за шампионски брейк на Ракетата с цената на седма световна титла се откри в началото на фрейм №31, когато Тръмп пропусна червена за ъгловия джоб и я заложи пред средния. Рони разпръсна групата червени с кенън шот, но нямаше продължение и рано-рано игра сейфти. След това той вкара страхотна дълга червена, групата вече беше разпръсната, но О'Съливан нямаше продължение за цвят и отново заложи на сейфти.

 

Ракетата за пореден път демонстрира невероятната си класа с вкарване на трудна червена топка, която го "бетонира" на масата. Той продължи да "рисува" с щека в ръка и не след дълго довърши противника си с брейк от 85 за историческата седма световна титла, която му донесе не само безапелационното първо място за всички времена в снукъра, но и чек на стойност 500 000 паунда.

 

След края на мача Рони прегърна Джъд в дълга прегръдка, двамата си говориха дълго време един с друг, а за капак Ракетата го целуна и след това се разплака, когато към него се втурнаха децата му.

Рони ще стартира и новия сезон като №1 в ранглистата. За Джъд Тръмп остават 200 000 паунда от наградния фонд.