Забележително разчистване в решаващия фрейм прати Джон Хигинс на 1/4финал на световното първенство по снукър, след като шотландецът елиминира Марк Алън с 13-12. 

Северноирландецът направи серия от 62 и беше на крачка от победата, когато Хигинс вкара забележителна червена с крос-дабъл, след което направи поредица от 71 точки, за да постигне една от най-големите си победи. 

Това беше първият двубой на световно първенство, който се реши по черната топката в решаващата партия от 2006-а, когато Найджъл Бонд елиминира Стивън Хендри. 

„Този момент ще бъде в спомените ми завинаги. След всичко, през което преминах напоследък съм невероятно горд. Знаех, че да направя дабъл е единствения шанс, който имам и когато вкарах се чувствах спокоен” заяви Хигинс, койно е на 18-ия си 1/4финал в „Крусибъл”. 

Ветеранът изоставаше със 7-10, но успя да спечели 3 поредни фрейма, а след това да завърши успешно и голямата битка. Негов съперник в следващия етап ще бъде Кайрън Уилсън, а останалите двубои са Дейвид Гилбърт – Стивън Магуайър, Джъд Тръмп – Джак Джоунс и Рони О’Съливан – Стюърт Бингам, като пак се играе до 13 спечелени фрейма от 25 възможни.