34 години след великия рекорд на Стефка Костадинова, постижението ѝ продължава да бъде като трън в очите определени кръгове завистници извън пределите на родината ни.

Поредното доказателство, че светът никога няма да прости нито на Костадинова, нито на България нейните недосегаеми и до днес 209 см в сектора за скок на височина, дава човек на име Патрик Еквал.

И докато в света на спорта, Стефка Костадинова отдавна си и извоювала правото да бъде наричана легенда, Патрик Еквал изглежда пълен анонимник. За него се знае, че е швед и че от десетилетия упражнява професията на спортен журналист.

В Скандинавия е известен с два факта: с ненавистта си към спортистите от бившия социалистически блок и с обожанието, което изпитва към една от известните лекоатлетки в скока на височина от близкото минало – неговата сънародничка Кайша Берквист.

Вчера – събота (15 май), без да му мигне окото, Патрик Еквал си позволява да отправи шокиращо обвинение към Костадинова по време на участието му в телевизионното състезание "Muren", което в превод означава "Стените".

Куизшоуто се излъчва по един от най-гледаните канали в Швеция - националния SVT в 20:00 ч., а в него Еквал многократно заявява, че по време на първенството на планетата в Рим на 30 август 1987 г., когато поставя световния рекорд, българката е била "натъпкана с допинг".

Думите нажежават атмосферата в студиото и журналистът дори е предупреден от друг участник в предаването - адвоката и бивш министър на правосъдието в Швеция Томас Бодстрьом, че тези негови твърдения без доказателства ще го вкарат в съда и че ще бъде осъден за клевета.

„Скоро ще имаш нужда от адвокат, ако продължаваш да говориш така“, казва му седналият до него юрист Томас Бодстрьом. Наглостта на Еквал обаче не спира и той упорито отказва да се извини: „Пак ви казвам, тя беше натъпкана с допинг“.

Потресена от нападките на Патрик Еквал към Стефка Костадинова и към България е наша сънародничка, която от години живее и работи в Гьотеборг. Жената с двойно гражданство гледа предаването и е толкова възмутена, че решава да подаде сигнал към bTV. „Това е изказване в разрез с Етичния кодекс и не се основава на факти“, твърди българката.

55-годишният Еквал е репортер и коментатор за TV4 с богат опит в отразяването на леката атлетика. Основният му мотив за позорната атака срещу една от най-знаменитите лекоатлетки за всички времена се счита фактът, че той тайно се надява, че рекордът на Костадинова от 209 см все някога ще бъде отменен и така, а първо място във вечната ранглиста с най-добро постижение ще излезе любимката му Кайша Берквист, която през 2006-а преодолява 208 см на турнир в зала в Германия.

Пред bTV, Стефка Костадинов заяви, че възнамерява да търси правата си в съда срещу шведския журналист.