Двубой между Антъни Джошуа и Тайсън Фюри е планиран за май месец догодина. Това обяви промоутърът Еди Хърн пред “SkySports“ след последните преговори, но задължителният претендент за титлата на Световната боксова организация (WBO) – Александър Усик, може да се окаже пречка.

Джошуа запази поясите си в тежка категория  - Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова фередария (IBF), както и споменатата вече Световната боксова организация (WBO).

Това се случи в мача срещу Кубрат Пулев, който бе спечелен по безапелационен начин от британеца с нокаут в 9-ия рунд, и вече има възможност да премери сили с шампиона на Световния боксов съвет (WBC) – Тъйсън Фюри, за да определят абсолютния световен шампион в тежка категория.

Хърн вече е провел разговори, които са били положителни, с промоутъра на Фюри – Боб Аръм. Двамата се опитват да финализират сделка за 2 мача, като реваншът да бъде през ноември или декември.

„Чух се с Боб Аръм вчера вечерта. Мисля че всички работим в една и съща посока. Искаме да уредим срещата възможно по-бързо, което е добра новина за феновете.“, сподели промоутърът на Джошуа.

„Все още има някои малки неща, които трябва да уточним, но смятам, че може да започнем да мислим в посока на изготвяне на договорите.“

„И двете страни искат този двубой да се състои. Наясно сме, че това е най-големият сблъсък в бокса, а това е добре и за двамата боксьори. Това е мач, който ще определи абсолютния световен шампион в тежка категория. Защо си в спорта, ако не искаш тази битка?“

Към момента Фюри води преговори с Дионтей Уайлдър след спор за трети мач за титлата на WBC, докато Джошуа трябва да изпълни задължителната си защита на титлата на Световната боксова организация (WBO) срещу Усик.

Хърн ще се обърне към WBO да позволи на Джошуа да се изправи първо срещу Фюри и се надява, че ситуацията с Уайлдър ще бъде разрешена.

„Ако слушате Боб, това не е проблем“, каза британският промоурът. „Той е адвокат, добре познава договорите си и ни увери, че Тайсън Фюри има право да избере срещу кого да се изправи“.

„Големият проблем за Джошуа е, че има задължителна защита. Ще пишем до Световната боксова организация, за да им кажем, че имат възможността да бъдат част от най-голямата битка в бокса. Дори една от най-големите в историята“, споделя още Еди Хърн.

„Усик е задължителният претендент и ние трябва да уважаваме това, както и правилата. Ще говорим и с него, за да се уверим, че той би приел отлагане. Той е страхотен боксьор, но към момента сме се фокусирали върху едно име и то е Тайсън Фюри“.