Срещата със Славия вече е в историята и за ЦСКА е време изцяло да се концентрира върху предстоящия идната неделя финал за Купата на България срещу Левски. Двубоят се явява от ключово значение за цялата кампания на армейците, които ще защитават спечеления през миналата година трофей.

21-кратните носители на отличието влизат в спор за златните медали за трети пореден сезон, като през 2020 със сърбина Милош Крушчич начело отстъпиха на Локомотив Пловдив след дузпи, а през 2021-а Любослав Пенев ги изведе до отличието.

Сега червените отново ще са водени от чужденец – Алън Пардю, а „Тема Спорт“ провери как се представя тимът във финалите за Купата на България, когато начело е иностранец.

Първият подобен случай е през далечната 1965 година, когато съперник е Левски, а треньор на ЦСКА е руснакът Григорий Пинайчев. Армейците повеждат с 2:0 в първия половин час и въпреки че противникът изравнява, успяват да стигнат до победата с 3:2 с гол на Янко Кирилов от дузпа в 85-ата минута.

За съжаление на червените привърженици обаче това се оказва и последният досега успех на тима във финал за купата с чужденец начело, като следват три последователни поражения.

Крак повлича един от най-именитите специалисти, подвизавали се край родните тъчлинии – италианецът Луиджи Симони, който е извел Интер с Феномена Роналдо в състава до Купата на УЕФА. На 15 май 2002 червените отново имат за съперник във финала Левски и отстъпват с 1:3.

Три лета по-късно армейците пак са водени от чужденец в битката за златото – Миодраг Йешич, и пак срещат вечния съперник. Развръзката също е сходна – поражение с 1:2 и нова купа във витрината на сините.

За последно иностранец води ЦСКА във финал за купата именно при споменатия сблъсък с Локомотив Пловдив преди 2 години. Въпреки че възпитаниците на Милош Крушчич са по-активни през всички 120 минути, те не достигат до попадение, а при дузпите са по-неточни и отново се задоволяват само със среброто.

Равносметката показва, че армейците са спечелили едва 25% (1 от 4) от финалите, в които са били водени от чужденци. Предстои да видим дали Пардю ще увеличи процента.

Любопитно е, че балансът им с родни специалисти начело е в пъти по-добър – 66% (20 от 30), като са се окичили със златото в последните четири случая, когато са имали българин за треньор (побеждават Черно море през 2006-а с Пламен Марков, Славия през 2011-а с Милен Радуканов, Монтана през 2016-а с Христо Янев и Арда през 2021-а с Любослав Пенев).

ФИНАЛИТЕ НА ЦСКА С ЧУЖДЕНЦИ НАЧЕЛО

Сезон    Мач       Резултат

1965      ЦСКА – Левски 3:2

2001/02 Левски – ЦСКА 3:1

2004/05 Левски – ЦСКА 2:1

2019/20 ЦСКА – Локо Пд 3:5 сл.д. (0:0 в ред. вр. и пр.)

Баланс: 4 мача, 1 успех, 3 поражения