Левски удари ЦСКА напълно заслужено с 1:0 във финала за Купата на България, игран на националния стадион "Васил Левски". Така "сините" сложиха край на прокобата и грабнаха първи трофей от 2009 година насам.

Двата отбора записаха много постно първо полувреме, в което първият точен удар дойде точно преди почивката, но опитът на Сундберг се получи нещо като подаване. 

Левски пусна първа кръв в 57-ата минута след грешка в отбрана на Лам. Уелтън първо не отигра добре, но Илиян Стефанов нанесе кинжален изстрел, вкарвайки извън пеналта с помощта на рикошет.

"Сините" бяха видимо по-добри както във владеенето на топката, така и в създаването на опасни акции. Пет минути преди края на редовното време Михайлович направи непростим пропуск, стреляйки отблизо в тялото на Бусато. Малко преди това пък стражът на "червените" спаси тупалка на Цунами.

До края обаче ЦСКА не сътвори нищо интересно и завърши финала без нито един точен удар, срещу пет за Левски, който постигна осезаемо предимство от 12:3 изстрела и 58% владеене на топката за изиграните 95 минути.

За 26-кратния шампион на България Левски това беше Купа №27 на страната. За последно този трофей беше спечелен от "сините" през 2007 година.

Галерия


Мачът за трофея започна много предпазливо, като очевидно вечните съперници не искаха да рискуват излишно. Първият удар към една от двете врати дойде чак в деветата минута и негов автор беше защитникът на "сините" Хосе Кордоба, но изпълнението беше доста неточно.

На отсрещната врата Греъм Кери беше неточен, но "червените" най-после успяха да се окопитят и да покажат, че са на финала не само телом, но и духом. 

Илиян Стефанов имаше невероятна възможност в 19-ата минута, когато се измъкна зад защитата на ЦСКА, но първото му докосване беше под всякаква критика и скритата голова ситуация не се разгърна.

Георги Йомов получи по лявото крило и успя да се справи с опеката на Кордоба, центрирайки диагонално към Тибо Вион. Последният пробва да отиграе ефектно от воле, но кълбото мина доста покрай десния страничен стълб на "синята" врата.

Левски отвърна с много добра акция отдясно и Цунами очакваше пред границата на наказателното поле на съперника, но в последния момент върналият се назад Йомов изчисти в корнер, от който не произлезе нищо смислено.

Груба грешка на Мено Кох можеше да му коства скъпо, но Билал Бари не се възползва от прекрасния шанс. Не след дълго Михайлович центрира отдясно, но Цунами изобщо не успя да засече на изгодна позиция. В края на пърата част се стигна до точен удар от движение на Сундберг, но Бусато улови като на тренировка.

Левски започна по-устремено и второто полувреме, като дори имаше претенции за дузпа, които не бяха уважени нито от рефера Никола Попов, нито от системата за видеоповторение VAR.

В 57-ата минута Левски откри резултата. Лам не действаше добре като последен в защитата и временно опасността отмина заради лошо отиграване на Уелтън. Топката обаче попадна у Илиян Стефанов, чийто снаряд пред дъгата с левачката беше възнаграден и с рикошет, а топката влетя в десния ъгъл за ужас на Бусато.

Георги Миланов отправи точен шут от пряк свободен удар, но Бусато не беше затруднен, а в средата на втората част нов пробив на Уелтън обърка отбраната на ЦСКА. Все пак топката излезе в корнер, от който не произлезе нищо сериозно.

Четвърт час преди края на редовното време Михайлович сложи топката на главата на Уелтън след прекрасно центриране отдясно, но последният не успя да засече отблизо при една от най-добрите възможности днес.

ЦСКА все пак показа признаци на съживяване десетина минути преди края на редовното време. Варела центрира отдясно и Гарсес се озова на великолепна позиция, но не успя да спре топката добре. Левски отвърна със снаряд на Цунами, но Бусато изби в корнер, а топката летеше точно под напречната греда.

В 85-ата минута се стигна и до рядко срещан пропуск на толкова високо ниво. Драган Михайлович беше оставен напълно непокрит след пас на Жоро Миланов, но би право в тялото на Бусато! Така вратарят на ЦСКА спаси своите и интригата във финала.

До края обаче момчетата на Алън Пардю не направиха нищо интересно. Станимир Стоилов пък върна радостта на "Герена", след като именно благодарение на него "сините" постигнаха големи успехи преди петнайсетина години.


ЦСКА - Левски 0:1

0:1 Илиян Стефанов - 57'


ЦСКА: Бусато, Турицов, Лам, Кох, Мазику, Вион (Варела - 75'), Жеферсон, Мухар (Юга - 56'), Йомов, Кери (Гарсес - 63'), Кайседо

Левски: Андреев, Ван дер Каап, Кордоба, Сундберг, Михайлович, Кръстев, Стефанов (Краев - 82'), Цунами, Миланов, Уелтън (М. Петков - 94'), Бари