Борусия Дортмунд успя да спечели голямото дерби на кръга срещу Шалке с 3:2 на своя "Сигнал Идуна Парк" пред внушителните 80 хиляди души.

Срещата бе от 12-ия кръг на германската Бундеслига, а след нея домакините заемат второто място в класирането с актив от 29 точки, на 5 от лидера Байерн.

"Кралско-сините" пък са на 5-ата позиция в таблицата с актив от 20 пункта.

Кагава откри резултата за Дортмунд в 30-ата минута, но три минути след това гостите изравниха чрез Хунтелаар.

Дортмунд дръпна с два гола в резултата след попадения на Гинтер в 43-ата и Обамеянг в 47-ата минута. Гостите достигнаха само до още един гол чрез Хунтелаар, който вкара второто си попадение в 71-ата минута.


Домакините от Борусия започнаха мача добре и натиснаха противника си, а в 5-ата минута бяха на косъм да стигнат до изключително добро положение, но пасът на арменеца към Обамеянг бе пресечен. В противен случай габонският национал щеше да бъде изведен сам срещу вратаря от своя съотборник.

През следващите минути Дортмунд бе отборът, който владееше повече топката, но головите възможности липсваха.

В 19-ата минута грешка на противниковия вратар на практика откри интересен шанс пред Борусия да стигне до попадение, но в крайна сметка Обамеянг не успя да се възползва от създалата се ситуация.

Две минути след това Сане бе на косъм да открие за "Миньорите", но ударът му премина встрани вратата.

И точно когато изглеждаше така, сякаш Шалке започва да се съвзема след натиска на домакините, Борусия откри резултата.

Това стана в 30-ата минута след гол на Кагава. Гинтер и Кастро направиха страхотна двойна комбинация  преди последният да центрира прекрасно топката точно на главата на азиатеца, който от близка дистанция мушна кълбото във вратата.

Отговорът на гостите обаче дойде доста бързо - само три минути след това. Хумелс направи груба грешка и позволи на Сане да се докопа до топката, а младокът видя Хунтелаар зад защитата на Борусия и след това за опитния холандец не остана нищо друго освен да вкара кълбото във вратата от близка дистанция. Това определено бе един от най-лесните му голове напоследък.

Две минути преди почивката обаче Дортмунд си върна аванса с попадение на Гинтер. Той успя да скочи най-високо на близката греда след изпълнение на корнер и вкара топката в мрежата на Ферман, за да върне аванса на своя отбор.

Домакините стигнаха и до трети гол две минути след почивката, който бе дело на Обемаянг. Той бе изведен от Кастро в наказателното поле и от няколко метра с удар по земя в далечния ъгъл матира стража на гостите.

В 54-ата минута Ферман се намеси отлично и предотврати попадение на Мхитарян, а в следващите минути "Кралско-сините" се активизираха.

Те създадоха няколко добри атаки, но от тях голове така и не падаха. Все пак Хунтелаар се разписа в 71-ата минута, за да намали изоставането на тима му с гол.

Холандецът бе намерен от Горецка, а Сократис бе до него и не успя да изчисти топката, като в крайна сметка ветеранът реализира второто си попадение в мача.

Гостите бяха на косъм и от изравнителен гол, но ударът на Хойберг в 80-ата минута се срещна с гредата, а до края нямаше повече попадения.

БОРУСИЯ ДОРТМУНД - ШАЛКЕ 3:2
1:0 Кагава 30
1:1 Хунтелаар 33
2:1 Гинтер 43
3:1 Обамеянг 47
3:2 Хунтелаар 71

БОРУСИЯ ДОРТМУНД: Бюрки, Хумелс, Сократис, Шмелцер, Гинтер, Кагава, Мхитарян, Гюндоган, Кастро (83 - Бендер), Вейгъл, Обамеянг (90 - Рамос)

ШАЛКЕ: Ферман, Кайсара, Матип, Колашинац (69 - Хойберг), Аого, Нющедтер, Горецка, Майер (56 - Чупо-Мотинг), Хунтелаар, Ди Санто