Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке е на мнение, че най-голямата грешка в модерната история на клуба е била.. боят над Байерн във финала за Купата през 2012 година.

Тогава "жълто-черните" бяха във вихъра си под ръководството на Юрген Клоп и постигнаха пета поредна победа над баварците във всички турнири, при това с 5:2. Рурци не само защитиха титлата си, но грабнаха и дубъл.

"Нашата най-голяма грешка беше, че спечелихме онзи финал с 5:2. Заради тази загуба и поражението в домашния финал на Шампионската лига срещу Челси, Байерн вече беше наясно, че трябва да промени политиката си", коментира Вацке пред "Шпорт Билд".

В съвместното интервю участие взе и изпълнителният директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге, който потвърди думите на колегата си.

"Ние станахме три пъти втори в онзи сезон и излязохме във ваканция с въпроса "къде сбъркахме". Смятам, че тогава изживяхме огромен шок. Бяхме предизвикани да се отърсим от него", каза Румениге.

Така Байерн инвестира 70 милиона евро в нови попълнения и 12 месеца по-късно постигна исторически първи требъл.

"Когато работиш толкова сериозно в продължение на 50 години като Байерн, можеш да промениш политиката си без да рискуваш да фалираш. През 2012 година те предприеха различен тип риск", добави Вацке.

Отношенията между двамата ръководители се бяха обтегнали покрай съперничеството между Байерн и Дортмунд и преминаването на Марио Гьотце и Роберт Левандовски в Мюнхен, но през последната година босовете демонстрират разбирателство.

"Носим голяма отговорност за германския футбол, за да водим битки постоянно и извън игрището", каза Вацке.

Румениге отговори: "За германския футбол е повече от добре начинът, по който с господин Вацке се държим един с друг".

В събота двата клуба отново ще мерят сили един с друг в дербито на Бундзеслигата, което вече се нарича Der Klassiker (б.р. Класиката).