Борусия Дортмунд ще зимува на върха в Бундеслигата, след като удари Вердер Бремен с 2:1 в мач от 15-ия кръг, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" изиграха много силен първи половин час, когато нанесоха два удара чрез обичайните заподозрени Пако Алкасер и Марко Ройс. След това обаче Вердер вдигна оборотите и Макс Крузе намали резултата.

През второто полувреме надмощието на вестфалци вече не беше толкова осезаемо, но те удържаха преднината си и вече имат 39 точки на сметката си - с девет повече от втория Борусия Мьонхенгладбах и третия Байерн Мюнхен. Вердер Бремен е девети с 21 пункта.


Двата отбора се захапаха още от самото начало и в седмата минута се стигна до първия любопитен момент. Попадналият в положение на тънка немаркирана засада Пако Алкасер беше изведен в наказателното поле и от трудна позиция прехвърли Павленка, но Дави Клаасен изчисти пред голлинията. Топката се отби в гредата и в крайна сметка гостите оцеляха.

Малко по-късно Клаасен беше замесен в още една ситуация. Той се опита да изчисти топката пред краката на Марко Ройс в наказателното поле и видимо го спъна, но реферът не посочи бялата точка. Стигна се и до удар на Алкасер отблизо, но вратарят на гостите беше скъсил ъгъла и улови.

В 20-ата минута Пако Алкасер прати топката във вратата на Вердер, засичайки с глава центрирането на Рафаел Герейро. Първоначално съдийската бригада маркира засада, но след намесата на системата за видеоповторения попадението правилно беше признато.

Борусия Дортмунд нанесе втори удар само седем минути по-късно, когато сътвори акция по учебник. Марко Ройс напредна, пусна вдясно за Джейдън Санчо и англичанинът върна към капитана си, след което германецът прати кълбото с прецизен удар в долния ляв ъгъл.

Буквално секунди след това отбраната на Вердер допусна много груба грешка и самият Санчо можеше да вкара след подаване на Алкасер, но младокът шутира много неточно. На отсрещната врата Бюрки не реагира по най-добрия начин, но все пак спаси удара на Мьовалд от дистанция.

Вердер все пак отвърна на предизвикателството десетина минути преди почивката, когато Макс Крузе получи около дъгата и със страхотен параболичен удар матира Бюрки.

Крузе можеше да изравни малко след почивката, но този път Бюрки се намеси при удара му в долния десен ъгъл. На отсрещната врата пък Марко Ройс накара Павленка да спасява, а Санчо не успя при добавката.

Не след дълго при бърза контра на Борусия отляво Алкасер чукна към Ройс, чийто удар завърши в тялото на бранител. Последва сравнително спокоен период, в който и двата отбора събираха сили след вихреното начало и на втората част.

В средата на второто полувреме Алкасер изведе Санчо, чийто удар беше спасен от Павленка. Дилейни заложи на снаряд от дистанция, но и този път стражът на гостите беше на висота. Марко Ройс стреля от пряк свободен удар, но над напречната греда.

В оставащото време до края на мача и двата отбора нямаха чисто голово положение, като гостите опитаха нещо като хаотичен натиск, който не даде резултат. В 96-ата минута Марио Гьотце прати топката в мрежата, но съдийската бригада маркира засада.


Борусия Дортмунд - Вердер Бремен 2:1

1:0 Пако Алкасер - 20'
2:0 Марко Ройс - 27'
2:1 Макс Крузе - 35'


Борусия Дортмунд: Бюрки, Диало, Аканджи, Пишчек, Хакими, Витсел, Дилейни, Герейро (Пулишич - 89'), Санчо (Филип - 93'), Ройс, Алкасер (Гьотце - 81')

Вердер Бремен: Павленка, Лангкамп, Мойзандер, Гебре Селасие, Аугустинсон, Шахин, Егещайн (Сърджънт - 83'), Клаасен (Мьовалд - 18'), Харник, Рашица (Осако - 73'), Крузе