Борусия Дортмунд победи Борусия Мьонхенгладбах с 1:0 в дербито на осмия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "Сигнал Идуна Парк". Марко Ройс вкара единствения гол в мача.

Вицешампионите контролираха играта в по-голяма част от времето и два техни гола (на Торган Азар и Юлиан Брандт) бяха отменени заради спорни засади.

Капитанът Марко Ройс се разписа преди изтичането на час игра, получавайки хубаво подаване от Азар. Така рурци записаха девета поредна шампионатна победа над "адашите", но Гладбах остана на върха с 16 точки, докато Дортмунд се изкачи на четвърто място с 15 пункта.

Разликата между лидера Гладбах и деветия Байер Леверкузен пък е само две точки.


"Жълто-черните" създадоха първата интересна ситуация, но диагоналният удар на Юлиан Брандт след паса на Марко Ройс беше отразен от Ян Зомер. На отсрещната врата Емболо засече при въздушна бърба с Матс Хумелс, но неточно.

Тъкмо беше изминал половин час игра, когато Хумелс се извиси в наказателното поле на гостите и накара Зомер да спасява, а след това топката се отби в напречната греда.

При следващата си атака Дортмунд вкара топката в мрежата чрез доскорошната звезда на Гладбах Торган Азар. Той шутира, получи се рикошет в краката на Вендт и топката изненада Зомер. Реферът Щегеман обаче отмени попадението, тъй като получи сигнал в слушалките за много спорна засада.

След почивката вестфалци видимо вдигнаха оборотите и обсадиха вратата на противника. Брандт би силно и неточно, а после Хакими шутира в долния ляв ъгъл, но право в ръцете на вратаря.

Логичното се случи малко преди изтичането на час игра, когато Азар пусна хитър пас в коридор за Марко Ройс и капитанът на домакините промуши кълбото между краката на Ян Зомер.

Постепенно "жребчетата" се вдигнаха и имаха няколко хубави атаки, но така и не можеха да изравнят. При една от ситуациите Хумелс изчисти зад гърба на Херман, който беше на път да вкара от движение. В 84-ата минута Брандт вкара топката във вратата на гостите, но реферът отмени попадението заради засада на Ройс.

Малко преди изтичането на редовното време влезлият като резерва Хитц спаси отблизо удара на Нойхаус, който вече виждаше как изравнява резултата.


Борусия Дортмунд - Борусия Мьонхенгладбах 1:0

1:0 Марко Ройс - 58'