Кандидатът за слава Борусия Дортмунд изпраща година, която със сигурност ще иска да забрави. Вестфалци профукаха 9-точков аванс пред Байерн Мюнхен и завършиха миналия сезон на втора позиция в Бундеслигата.

За Купата на Германия и в Шампионската лига тимът отпадна безславно още на осминафиналите, а през настоящия сезон се намира на шест точки зад лидера Борусия Мьонхенгладбах в Бундеслигата, след като преди дни беше сразен с 4:0 от Байерн.

Босовете на Дортмунд със сигурност са си представяли ситуацията по различен начин, след като пръснаха 130 милиона евро през лятото за нови попълнения (Матс Хумелс, Торган Азар, Юлиан Брандт и Нико Шулц) и директно обявиха, че целта пред отбора е сребърната салатиера.

Детронирането на Байерн обаче изглежда непосилна задача, особено след последното издание на Der Klassiker, в което шампионите не позволиха на рурци да си поемат въздух. През този полусезон "жълто-черните" са спечелили с 8 точки по-малко, в сравнение с актива си през миналата година по същото време. Вместо 2.5 точки средно на мач, Борусия печели по 1.9.

През първия полусезон под ръководството на Люсиен Фавре Борусия вкара 44 гола, което правеше средно по 2.6 гола на мач. През настоящия полусезон показателите са 2.1 гола средно на мач.

С привличането на Матс Хумелс ОТ Байерн трябваше да се стегне защитата, но това не се случва. Вместо по 1.1 гола средно на мач, Дортмунд допуска средно по 1.5 гола. Куриозното е, че показателите на Хумелс са доста стабилни, но очевидно присъствието му е накарало Мануел Аканджи да се отпусне и швейцарецът често допуска груби грешки.

В някои германски медии дори започна да се спекулира, че Люсиен Фавре може да бъде сменен, ако отборът не тръгне по възходяща линия. Поне засега специалистът се ползва с доверието на ръководството, но не е ясно колко време ще трае търпението на босовете на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Излизането от групите на Шампионската лига е една от големите цел пред Борусия този сезон и това ще се счита за огромен успех, защото тимът е в конкуренцията на колосите Барселона и Интер. Приоритет обаче си остава сребърната салатиера, за която Байерн е абониран през последните седем сезона.

Обявената цел от шефовете на Дортмунд титлата да бъде спечелена сякаш наля олово в краката на футболистите. Капитанът Марко Ройс и головата машина Пако Алкасер се контузват често и техният спад във формата влияе на целия отбор. Освен това и Джейдън Санчо бележи спадове, които не показваше през миналия сезон.

Едно е сигурно - Борусия Дортмунд разполага с потенциала да свали Байерн Мюнхен от неговия трон, но въпросът е дали Фавре ще успее да впрегне своите асове по правилния начин, за да могат те да издърпат "жълто-черната" каляска на върха.

 

Материал на Gol.bg