Борусия Дортмунд и РазенБалшпорт Лайпциг си врътнаха зрелищно равенство 3:3 в дербито на 16-ия кръг в германската Бундеслига.

„Жълто-черните“ изиграха силно първо полувреме, в което имаха превъзходство и очаквано се оттеглиха на почивка с два гола преднина, дело на Юлиан Вайгъл и Юлиан Брандт.

„Биковете“ демонстрираха невероятен характер и осем минути след почивката вече бяха изравнили чрез голмайстора си Тимо Вернер, който вече има 18 попадения през сезона в първенството. Реакцията на Борусия беше светкавична и Джейдън Санчо върна аванса на своите почти веднага след втория гол на Вернер.

Вестфалци бяха по-дейни, но така и не стигнаха до ново голово положение и в 77-ата минута бяха наказани от Патрик Шик след груба грешка в защита.

Равенството позволи на РБ Лайпциг да събере 34 точки на върха и да дръпне с три на втория Борусия Мьонхенгладбах. Борусия Дортмунд е на трета позиция с 30 пункта.


Срещата на стадион "Сигнал Идуна Парк" започна доста скучно, като и двата отбора бяха прекалено предпазливи. Матс Хумелс отправи три удара с глава в първите петнайсетина минути, като вторият от тях накара вратаря Гулаши да се разтегне и да спаси.

Гулаши отрази удари на Хакими и Санчо след това, но в средата на първото полувреме трябваше да капитулира при снаряда на Юлиан Вайгъл. Шутът на опорния халф беше в обсега на вратаря, но въпреки това топката влетя в мрежата.

Много опасен удар на Поулсен при акция на гостите профуча опасно над гредата и в 34-ата минута Борусия нанесе втори удар. Аплодисментите бяха за Юлиан Брандт, който получи пас от Санчо, завъртя се виртуозно покрай бранител и отбеляза без проблеми.

В добавеното време на първото полувреме Лайпциг имаше две положения, при които можеше да намали, но Роман Бюрки спаси ударите с глава на Юсуф Поулсен и Тимо Вернер.

„Биковете“ започнаха втората част шеметно и Тимо Вернер заби два гола в рамките на шест минути след безумни грешкси на роман Бюрки и Юлиан Вайгъл, който направиха нещо като "асистенции" за противника. Германският национал шокира отбраната на домакините с два прецизни удара, първият от които дойде извън наказателното поле.

Дортмунд показа отлична реакция и десетина минути след подновяването на играта все пак успя да си върне аванса в резултата. Марко Ройс върна почти от аутлинията за Джейдън Санчо, който си спря топката и простреля Гулаши в близкия ъгъл.

Головата фиеста продължи и в 77-ата минута Лайпциг отново изравни. Груба грешка в защитата на Дортмунд остави Мукиеле на добра позиция, но той беше блокиран. Патрик Шик обаче обаче връхлетя от по-добра позиция и вкара с левачката в долния десен ъгъл!

В 91-ата минута Нико Шулц напредна отляво и постави под напрежение защитата на гостите, но спечели само корнер, след като беше блокиран от Куня.


Борусия Дортмунд - РБ Лайпциг 3:3

1:0 Юлиан Вайгъл – 23’
2:0 Юлиан Брандт – 34’
2:1 Тимо Вернер – 47’
2:2 Тимо Вернер – 53’
3:2 Джейдън Санчо – 55’
3:3 Патрик Шик – 77’