Рекордното начало на живота на Ерлинг Холанд в Борусия Дортмунд изпрати ударни вълни в целия футболен свят. Норвежкият нападател едва ли е мечтал за по-добро начало с жълто-черните, след като се разписа 9 пъти в 6-те си мача. Сега за тима на Люсиен Фавър предстои сблъсък с ПСЖ от осминафиналите в Шампионската лига, а 19-годишната сензация даде интервю за сайта Bundesliga.com, преведено от в-к "Тема спорт"

Какво беше усещането да израснете в норвежкия град Брине?
- Всъщност беше много хубаво. Все още имам много приятели в това малко градче. Започнах да играя футбол, когато бях на пет. Не си спомням кога точно стартирах да практикувам и хандбал - може би на осем или на девет. Също така играех голф. Бях много добър и в скачането. Мисля, че имам световен рекорд в скоковете за пет или шестгодишни момчета. Биваше ме и в спринта.

Баща ви Алф-Инге също беше професионален играч. Той ли беше причината да се насочите към футбола?
- Да, разбира се, баща ми беше мой модел за подражание. Винаги съм си казвал, че искам да стана професионален футболист на най-високо ниво. Да стана по-добър от него също е моя цел.

Кариерата ви вече май е по-добра от тази на баща ви?
- Не, още не. Той има 34 мача за Норвегия, а освен това е натрупал над двеста срещи в Англия, така че съм далеч от него.

Малко хора обаче могат да се похвалят, че са постигнали толкова много неща само на 19...
- Винаги съм казвал, че мечтата ми е да стана един от най-добрите играчи в света. Засега се справям добре, но има дълъг път пред мен. Вярвам, че ще го постигна. Вкарвах много в Залцбург и сега в Дортмунд, ала винаги може повече. Ето вижте например Килиан Мбапе - той не спира да блести за ПСЖ, така че съм наясно, че мога да достигна по-високо ниво във футбола.

Майка ви също се е занимавала със спорт...
- Да, тя беше лекоатлетка. Мисля, че от нея съм наследил скоростта си.

Очаквахте ли да стартирате толкова добре в Дортмунд?
- Не, ако трябва да бъде честен. Но съм щастлив, че се получи така. Знаех много за Борусия, стадиона и феновете. Когато излязох за първия си мач и чух Жълтата стена, ме побиха тръпки. Беше фантастично. Кое младо момче не мечтае да играе пред 80 хиляди фенове?

Кои са силните страни на Борусия?
- Трудно е да се каже защо сме толкова добър отбор. Вероятно всеки се опитва да даде максимума от себе си, но на моменти губим концентрация, което трябва да се поправи. Нужно е да сме будни за всички деветдесет минути.

Лесно ли се вписахте в отбора?
- Аз съм тук от малко повече от месец, но когато съотборниците са ми толкова добри и създават шансове за мен, е много лесно. Още от първата секунда се разбирам чудесно със Санчо, Ройс и Торган Азар, защото те са от световна класа.

Какво очаквате от срещата с ПСЖ?
- Сигурен съм, че Неймар ще играе. Но не е само той - Мбапе и Ди Мария също са опасни. Вече имам 8 гола в турнира със Залцбург. Очаквам серията ми от голове да продължи и срещу ПСЖ.

И за финал - трудно ли ви беше да се справите с цялата шумотевица около вас през последните месеци?
- Не, защо трябва да е трудно? Напротив, беше лесно.