Борусия Дортмунд - Шалке, дерби на 26-ия кръг в германската Бундеслига. Стадион "Сигнал Идуна Парк", 16.30 часа българско време.


Групата на Борусия Дортмунд:
Вратари: Бюрки, Хитц
Защитници: Хумелс, Аканджи, Пишчек, Балерди, Хакими, Шмелцер, Шулц
Полузащитници: Дахуд, Дилейни, Герейро, Гьотце, Санчо, Рейна, Морей, Рашъл
Нападатели: Халанд, Азар, Брандт
Контузени: Загаду, Джан, Витсел, Ройс, 


Прогноза на Gol.bg:

След повече от два месеца принудителна пауза заради пандемията с коронавирус Бундеслигата става първото голямо първенство, което се завръща. Именно липсата на мачове за този толкова дълъг период от време поставя под въпрос моментното състояние на двата отбора и прави крайния изход напълно непредвидим.

Момчетата на Люсиен Фавре се намираха в добра форма преди замразяването на сезона и завръщането им на второ място в таблицата не беше случайно. За осемте кръга от началото на годината Борусия спечели седем мача и се намираше в поредица от четири поредни успеха в Бундеслигата, при само един допуснат гол в тях. 

В същото време Шалке изпитваше видими трудности през зимата и мечтите за класиране в Шампионската лига вече се изпаряват. Цели 14 точки вече разделят регионалните врагове, а гостите са на 12 пункта от Топ 4. Това си има и своето обяснение - възпитаниците на Дейвид Вагнер стартираха годината с престижна победа над Гладбах, но в следващите седем кръга записаха четири ремита и три поражения, вкарвайки само два гола.

Борусия има какво да доказва в това съперничество, защото няма победа на свой терен срещу Шалке от 2015 година насам. Миналата пролет "миньорите" триумфираха тук с 4:2, а в предпоследното си гостуване измъкнаха точка след изоставане с 0:4 (!) на почивката. Все пак на свой терен "жълто-черните" имат предимство над този опонент - 20:12 победи, при голова разлика 84:56.

В общия баланс обаче само една победа разделя двата клуба, защото Борусия води с 33:32 победи в изиграните 95 шампионатни дербита. Очакваме пореден здрав сблъсък, който спокойно минава за "троен" заради липсата на каквата и да е информация за състоянието на съперниците. Въпреки това ще заложим на крехък домакински успех.


Резултат: Борусия Дортмунд - Шалке 2:1