Унион победи Борусия Дортмунд с 2:1 в исторически мач от 13-ия кръг в германската Бундеслига, игран на стадион "Старото лесничейство" в Берлин.

За срещата ще се говори още дълго време, защото нападателят на вицешампионите Юсуфа Мукоко стана най-младият реализатор в германския елит със своите 16 години и 28 дни.

За негово съжаление защитата на Борусия отново беше на отвратително ниско ниво и допусна две елементарни попадения след изпълнения на корнер от Унион. Тайво Авони и Марвин Фридрих бяха точни с глава.

След петата си загуба за сезона Борусия Дортмунд остана четвърти с 22 пункта, но със сигурност ще изостане още от върха, тъй като утре е дербито между лидера Байер и хегемона Байерн (на точка зад Леверкузен). Унион събра 21 точки и се качи на пето място.


Първата добра ситуация се откри пред Джейдън Санчо, но той очевидно все още е далеч от най-добрата си форма. Останал сам в наказателното поле, англичанинът не си спря добре и ударът му беше спасен. 

Малко по-късно и Унион показа, че е силен на контраатака. Изключително активният Тайво Авони излезе очи в очи с Роман Бюрки, но стражът на вестфалци спаси.

Секунди преди почивката Юсуфа Мукоко получи отлична възможност след пас на Рафаел Герейро. Младият нападател беше изведен леко вдясно в пеналта и завърши доста добре, но топката срещна десния страничен стълб.

Като цяло силите през първата част бяха доста изравнени (по 8 изстрела), въпреки по-голямото притежание (69%) на топката от страна на Борусия.

Десетина минути след подновяването на играта Унион нанесе първи удар. Тайво Авони беше изпуснат от Джовани Рейна на далечната греда след изпълнение на корнер и вкара необезпокоявано с глава.

Не беше изминал и час игра, когато Дортмунд изравни, а историята в Бундеслигата беше пренаписана. Герейро отново пусна за Мукоко и този път младежът отправи безпощаден кинжален изстрел, намирайки горния ляв ъгъл. Така Мукоко стана най-младият голмайстор в историята на германския елит със своите 16 години и 28 дни.

Вицешампионите имаха психологическо предимство, но ужасяващата им отбрана отново "блесна" при изпълнение на корнер в 78-ата минута, когато оставеният напълно непокрит Марвин Фридрих вкара с глава от точката на дузпата!

До края на срещата Борусия не успя да създаде нито една голова опасност и заслужено си тръгва с празни ръце от Берлин.


Унион Берлин - Борусия Дортмунд 2:1

1:0 Тайво Авони - 57'
1:1 Юсуфа Мукоко - 60'
2:1 Марвин Фридрих - 78'