Борусия Мьонхенгладбах удари Борусия Дортмунд с 4:2 в среща от 18-ия кръг на германската Бундеслига, играна на стадион "Борусия Парк".

Двата отбора изиграха вихрено първо полувреме, в което по две попадения забиха Нико Елведи и Ерлинг Халанд. Още в първите секунди гол на Флориан Нойхаус беше отменен заради нарушение, а при силния период на гостите Емре Джан нацели гредата.

Малко след почивката Рами Бенсебайни върна преднината на "жребчетата", а тя беше затвърдена в 78-ата минута от Маркюз Тюрам. Така Гладбах сложи край на черната серия от 11 поредни поражения от този съперник.

Момчетата на Марко Розе събраха 31 точки и се изстреляха на четвърта позиция, докато вицешампионите (29) от Дортмунд паднаха до пето място.


Домакините направиха ударен старт и още в 44-ата секунда топката се озова в мрежата зад Роман Бюрки. Джъд Белингам се забави и беше поизбутан от Йонас Хофман, а после Флориан Нойхаус стреля безпощадно с левачката. Реферът Мануел Грефе изгледа няколко повторения на ситуацията и в крайна сметка отсъди нарушение в атака.

Много опасен удар на Хофман беше спасен от Бюрки, но след изтичането на десетина минути игра логичното се случи и Гладбах поведе заслужено. Този път Хофман влезе в ролята на подавач, а Нико Елведи реализира с глава.

Вицешампионите изравниха при първата си опасна атака в средата на първото полувреме, когато домакините загубиха топката при опит за нова акция. Джейдън Санчо напредна  и пусна в коридор за Ерлинг Халанд, който копна майсторски с левачката покрай Ян Зомер.

Дортмунд буквално размаза противника си в игрови план в следващите минути, притискайки го дълбоко в неговото наказателно поле. При удара на Емре Джан топката се отби в гредата след рикошет, но още преди изтичането на половин час игра Халанд заби втория си гол с мощен снаряд с левия крак, а заслугата беше изцяло на Санчо.

Пълният обрат на гостите беше неутрализиран набързо след поредния гаф на противоречивия Бюрки, който не успя да улови топката при рутинен шут на Ларс Шиндъл. "Огненото" кълбо подскочи от ръцете на Бюрки и Елведи вкара на празна врата.

Само четири минути след почивката смехотворната защита на Борусия Дортмунд отново стана за смях, а "жребчетата" си върнаха аванса в резултата. Бекът Рами Бенсебайни направи елементарен финт и шутира, пращайки топката в долния десен ъгъл.

Аласан Плея можеше да прати гостуващия тим в тежък нокдаун веднага след това, но би на сантиметри покрай дясната греда заради отличния шпагат на Белингам в последния възможен момент. От агресивната игра на рурци нямаше спомен, въпреки превеса в притежанието на топката.

Четвърт час преди края на редовното време Дортмунд най-после беше близо до трети гол, но Зомер спаси мощния снаряд на Рафаел Герейро,  а после Белингам беше блокиран. 

В 78-ата минута Гладбах показа как се справи и нанесе четвърти тежък удар по своя опонент. Влезлият като резерва Маркюз Тюрам зае най-добра позиция при изпълнение на корнер и засече безпощадно с глава.

Появилият се като резерва Юсуфа Мукоко отправи много плътен удар в добавеното време, но Зомер спаси снаряда на най-младия голмайстор в историята на Бундеслигата.

Борусия Мьонхенгладбах - Борусия Дортмунд 4:2

1:0 Нико Елведи - 11'
1:1 Ерлинг Халанд - 22'
1:2 Ерлинг Халанд - 28'
2:2 Нико Елведи - 32'
3:2 Рами Бенсебайни - 49'
4:2 Маркюз Тюрам - 78'