Когато довечера от 21:30 часа (пряко по Евроспорт 2) Борусия Мьонхенгладбах посрещне Борусия Дортмунд, някои от най-големите таланти на Бундеслигата ще станат герои.

Жълто-черните са с 29 т., докато жребците са с една по-малко, а загубилият спокойно може да се прости с надеждите си за титлата, при положение че Байерн се откъсне с над 10 пункта. 

Вundesliga.com разглежда как ще се оформят някои от ключовите битки на "Борусия Парк".

Тюрам vs Халанд

Само Левандовски (22) е отбелязал повече голове от Халанд. Норвежецът е с 12 попадения в 12 участия, което прави над 1/3 приноса му към отбора. Нищо изненадващо, след като миналия сезон стартира с 10 гола в 11 мача… Както казва съотборникът му Джовани Рейна - "Просто вижте цифрите."

Не са само головете, важно е и присъствието му. Ерлинг пропусна заради контузия 4 мача, в които вестфалци спечелиха 4 т.

"Халанд липсваше за няколко седмици и се забеляза промяна в играта на Дортмунд. Той е машина. Той е торнадо, което те взривява", е присъдата на Лотар Матеус.

Траекторията на Тюрам от пристигането му в Гладбах е почти толкова впечатляваща, колкото тази на Халанд.

"Борусия ми позволи да направя следващите стъпки в кариерата си, да играя в Шампионската лига, да вляза в националния отбор. В Гладбах израснах не само като играч, но и като човек. Борусия беше най-добрият избор за кариерата ми", заяви 23- годишният французин.

Записа 10 гола и 8 асистенции през първия сезон, който бе прекъснат от контузия на глезена. Това може би обяснява бавния старт, който Тюрам направи към настоящата кампания само с 2 попадения и една асистенция. Наказанието му за червения картон срещу Хофенхайм изтече точно навреме, за да се изправи срещу Дортмунд, защото Гладбах се нуждае от него.

Щиндъл vs Ройс

"Той с право е нашият капитан", каза треньорът на жребците Марко Розе. 32-годишният Щиндъл се радва на най-добрия си сезон от 2016/17, когато отбеляза 11 гола и подаде за 6. Сега има 9+4 за 16 мача.

"Ларс е в изключителна форма. Той е лидер, голмайстор и асистент. Йоги Льов трябва да помисли за Щиндъл, защото нямаме в националния отбор играч като него", смята Матеус.

Същото важи и за Ройс, макар че в настоящата кампания изостава от Ларс. Благословен без травми, които нарушиха кариерата му, 31-годишният футболист е играл във всичките 17 мача на Дортмунд, но 3 гола и толкова асистенции не отговарят на стандартите му.

"Ройс е легенда и ние се нуждаем от него. Той има уникална визия, имам нужда от неговите подавания", признава Халанд.

Гинтер vs Хумелс

Гинтер изкара 3 г. в Дортмунд, преди да се присъедини към Гладбах и да се превърне в ключова фигура за жребците.

"През миналия сезон Матиас израсна още повече като личност. Заедно с Елведи излъчват стабилност и класа в защита", обяви спортният директор на Гладбах Макс Еберл, цитиран от "Тема спорт". С над 300 мача Гинтер (27 г.) печели 66% от двубоите и над 70% тези във въздуха. 

Впечатляващото е, че дори на 32 огледалният му съперник в Дортмунд - Хумелс, се справя дори още по-добре. Ветеранът е спечелил 68% от единоборствата през този сезон и близо 74% от тези във въздуха.

Двама световни шампиони, един настоящ национал (Гинтер) и един бивш (Хумелс) - все предпоставки за класни изяви и висше майсторство в дефанзивен план.