В средата на миналата седмица приключи груповата фаза в Шампионската лига, а днес от 13:00 часа ще бъде теглен жребият за 1/8-финалите. Освен Байерн, който остава не само най-добрият отбор в Германия, но и един от най-класните на Стария континент, другите клубове от Първа Бундеслига имаха ужасяваща кампания в турнира на богатите. От останалите три тима два се отправят към Лига Европа, а един приключи участието си.

Всичко това доведе до голямо разочарование в Германия, най-вече заради силното представяне през последните няколко години. През миналия сезон и четирите клуба от Първа Бундеслига се класираха на елиминации, а Байерн и Борусия Дортмунд играха на 1/4-финал. Година преди това баварската машина триумфира в Шампионската лига, РБ Лайпциг бе на полуфинал, а Дортмунд бе спрян от ПСЖ на 1/8-финал.

Тази кампания обаче историята е съвсем различна. Разбира се, не и за Байерн. Мюнхенският колос с лекота премина групите, както се случва напоследък. Томас Мюлер отбеляза осмия си гол в 7 мача срещу Барселона и така тимът на Юлиан Нагелсман завърши с перфектен актив от 18 точки, а освен това прати каталунците в Лига Европа. Любопитното е, че Байерн на Ханзи Флик също взе и 6-те си двубоя от груповата фаза, а в края на сезона завоюва требъл.

Спадът обаче е осезаем при останалите германски отбори. Кампанията на Волфсбург беше изключително непредвидима, както и тяхната група. Вълците се нуждаеха от победа в домакинството си на Лил във финалния ден, но песовете изглеждаха много удобно и сякаш те бяха домакини, а не Волфсбург. Отборът на Флориан Кофелд игра разочароващо и в резултат на това логично загуби с 1:3. Това ранно елиминиране може би е по-простимо, тъй като клубът смени треньорите в началото на сезона, но начинът, по който се представиха в решаващия мач, беше наистина трагичен.

Страхотният старт на Борусия Дортмунд в групите беше разтърсен от 2 поредни загуби от Аякс – един от трите отбора, които завършиха с 18 точки. Амстердамският гранд разгроми с 4:0 жълто-черните у дома, а след това спечели и с 3:1 като гост. Дортмунд може да обвинява само себе си, че победата с 5:0 над Бешикташ в последния кръг нямаше никаква цена. Завършването на трето място в група с Аякс, Спортинг Лисабон и Бешикташ е огромно разочарование за клуба от Бундеслигата.

Да се каже същото за РБ Лайпциг, който беше в компанията на Манчестър Сити, ПСЖ и Брюж, може би е прекалено. Независимо от това успехът на червените бикове над гражданите във финалния им мач предполага, че тимът е пропуснал шанса си да направи нещо повече, пише "Тема спорт".

И така два отбора от Бундеслигата – Борусия Дортмунд и РБ Лайпциг, се присъединяват към Леверкузен и Айнтрахт Франкфурт в елиминациите на Лига Европа. Този турнир е далеч по-лек от Шампионска лига и представя на четирите тима вълнуваща възможност. Но реалността е, че като изключим Байерн, германските отбори тотално разочароват в най-комерсиалния клубен турнир. През последните 13 години само още веднъж се случи на елиминациите да има само един германски отбор – през 2017/18. И тогава честта на страната остана да брани Байерн, който стигна до полуфиналите, където бе отстранен от Реал Мадрид. Само за сравнение – на днешния жребий ще има по два участника от френското и португалското първенство…