Остава седмица до рестарта на сезона в Бундеслигата и затова от сайта fussballdaten.de направиха кратък анализ на победителите и губещите за отминаващата 2020 година.

Напълно очаквано хегемонът за предходните девет кампании Байерн Мюнхен зимува на върха, на цели девет точки пред втория Борусия Дортмунд.

Интересното е, че и двата отбора имат повече точки на сметката си, в сравнение с показателите си 12 месеца по-рано. Баварците са спечелили с четири пункта повече, в сравнение с 2020 година, а вестфалци - дори с пет повече. 

Същото важи и за приятната изненада Фрайбург, който e трети, на 14 точки зад шампионите. Любопитното е, че минаващият за домакински отбор на Кристиан Щрайх беше вторият най-силен гост през есента и на чужд терен изостава само от Байерн.

Безспорно Майнц е големият победител, ако сравняваме точките на всеки отбор от края на 2020 и 2021 година. Тимът зимува с 24 точки, а 12 месеца по-рано имаше едва 7 и с този актив сега щеше да бъде в зоната на изпадащите, на цели десет пункта от спасителния бряг.

Кьолн също е "на плюс", при това с цели десет точки. "Козлите" имат 25 и поне засега могат да се чувстват сигурни за оставането си в Бундеслигата. Хофенхайм е надградил с девет точки.

Има само един отбор в германския елит, който завърши 2021 година по абсолютно същия начин, както и предходната - Айнтрахт Франкфурт (27 пункта). 

Големите губещи са изненадващи заради нивото им отпреди 12 месеца. Вицешампионът РБ Лайпциг загуби треньора си Юлиан Нагелсман, капитана Марсел Забитцер и стълба в защитата Дайо Упамекано (и тримата в Байерн), но пък 13-те точки по-малко в сравнение с края на 2020 година идват като леден душ.

С 9 точки по-малко е Борусия Мьонхенгладбах, който гостува на Байерн на 7 януари. Байер Леверкузен също е "на минус", но само с четири пункта.

 

Материал на Gol.bg