Зимната пауза в германския футбол вече е съкратена, а мнозина си обясняват това с големия интерес, натоварената програма и телевизионните права. Ако погледнем от веселата страна, може да предположим, че причината са невероятните случки от този период, които често са се превръщали “от играчка в плачка”. “Тема Спорт” ви предлага няколко такива моменти… за някои може да са забавни.

1. Зимната пауза крие неподозирани рискове от контузии. Бено Мьолман знае това отлично. Докато е играч на Вердер Бремен, днешният треньор отива с половин дузина свои съиграчи да кара ски в снега. Всички се прибират вкъщи живи и здрави, само един се оплаква от болки. Изненадващо това е Руди Фьолер, който вместо ски, кара шейна.

2. Бразилските футболисти обичат веднага да заминават в родината си. За шестте си години във Вердер Аилтон само веднъж сe връща навреме в студения Север. Когато преминава в Шалке, нещата не се подобряват, но поне се променят: той се връща навреме, но пък с два счупени пръста на ръката след… коледно родео.

3. Тренировъчните лагери в Южна Европа са проверено средство за избягване на минусовите температури. Освен футболните занимания, футболистите често организират и запои с цел убиване на скуката. Върхов момент: продължително количествено и качествено злоупотребяване с алкохолни напитки от вратаря на Борусия Мьонхенгладбах Дариус Кампа, последвано от изпразване на стомашното съдържание в хотелско фоайе в Марбея, Испания. Естествено, това не остава незабелязано от репортера на булевардния вестник “Билд” и на следващия ден в него се появява обстойна снимка със следния коментар: „Пред вратата му помогнаха двама германски журналисти и го качиха в такси. Нощният портиер и охраната почистиха с парцали и ароматизираха с мирис на лавандула“.

4. Карстен Прьопер от Санкт Паули, по време на престоя в испанския курорт Чиклана, не вижда причина да ходи в мъжката тоалетна и редовно „полива“ палма в хотелското лоби.

5. За края на есенния полусезон през 2000 г. германската телевизия SAT 1 решава да разнообрази мрачното ежедневие на футболните запалянковци и организира церемония с футболни призове, наречена „FuXX“. Тържеството се провежда вечерта след последния есенен кръг и всички мачове са изместени с час напред, за да могат номинираните футболисти да присъстват на награждаването. Наградите обаче не минават без изцепки. Щефан Ефенберг коментира победителя в една от категориите Емерсон, предпочетен пред него самия: „Кой се интересува от тия лайняни хиксове? От мен да мине, да вземе още десет“. Ларс Рикен, дългогодишен победител в младежките „FuXX“, приглася: „Добре, че направиха тия награди още през 1997 г., че да мога да спечеля отличието след финала на Шампионската лига и за трети път сега, тъй като имах нужда от него“. Все пак футболистът на изпада в излишна гордост: „Първите две награди използвам не да си затискам писмата вкъщи, а като практични подпори за книги“.

6. Все пак за зимната пауза си има причина. По-рано значителен брой срещи са отлагани поради лоши терени. Мач, сняг, тревата по стадионите се разпада окончателно през дъждовните месеци и игрището се превръща в едно безкрайно блато. През сезон 1969/70 толкова много двубои са отложени, че финалът за Купата на Германия се играе чак след световното първенство в Мексико’70, а именно – на 29 август 1970 г.

7. Първото отопление на терен в Германия се монтира през 1972 г. на мюнхенския Олимпийски стадион, а година по-късно това става и на франкфуртския „Валдщадион“. През 90-те години темата с отопляваните игрища става отново актуална. При модернизирането на стадионите задължително се включва и подобна система, непозволяваща върху тревата да се натрупа сняг и днес абсолютно всички стадиони от Първа и Втора Бундеслига задължително са снабдени с отопление. Кога ще ги стигнем? Изчисленията показват, че Бундеслигата е 30-40 години пред родното първенство.

8. Задължително в графика на всеки футболист попадат коледните празненства на клубовете. Но понякога и самите футболни ръководители му отпускат края. Известни са еротичните подвизи на Франц Бекенбауер след празненството по посрещането на новото хилядолетие в Байерн Мюнхен, донесли му не само нова годеница, но и личен подарък от Дядо Коледа – синът Йоел Максимилиан.

9. Въпреки отоплението на игрището някои футболисти се предават на зимните минусови температури. В един януарски ден през 2003 г. тогавашните играчи на Байерн Михаел Балак и Зе Роберто закъсняват за тренировка. Те не успяват да намерят тренировъчната база на отбора, тъй като навигационната система на автомобилите им отказва поради студа.

10. Най-дългата зимна пауза в историята на германската бундеслига трае 76 дни. През сезоните 1986/87 и 1987/88 феновете трябва да гледат в продължение на два месеца и половина супер гигантски слалом, кърлинг и пързаляне с шейни.

11. В Байерн Мюнхен Щефан Ефенберг е смъмрен, защото се появява на църковно богослужение за Коледа в каубойски дрехи и баварски кожени панталони. На празничното тържество на Херта бразилецът Алекс Алвеш си навлича гнева на ръководството, защото носи… пелерина от животинска козина.

12. Бившият треньор на Бохум Петер Нойрурер е твърдо убеден, че поне един от неговите играчи ще се върне в лагера на отбора за новата година през сезон 2003/04 с наднормено тегло, за което и се обзалага. Но явно всичките бохумски футболисти са взели професионализма присърце и нито един от тях не излиза от нормите. Нойрурер плаща 500 евро в клубната каса.

13. Вторият „опасен“ празник през зимната пауза след Коледа несъмнено е Нова година. Куидо Ланзаат (който игра и в родния ЦСКА), обичащият живота холандец от Борусия Мьонхенгладбах, изпушва две чудесни торбички със изсушеното растение, разрешено за употреба само в Ниските земи за ЧНГ и допинг пробата му след турнир по футбол в зала се оказва положителна. Така титлата на мьонхенгладската Борусия в турнира се анулира и се присъжда служебно на загубилия финалист Гройтер Фюрт.

14. Още веднъж новогодишни празненства. Какво неприятно задължение за Торстен Легат, играл в миналото и за Щутгарт. Прибралият се за празниците в родния Бохум футболист е обвинен в побой, тъй като нокаутира шумно празнуващия си съсед. Легат не е глупав и веднага представя алиби, че по време на инцидента е бил в Щутгарт. Оправданието не издържа пред полицията, тъй като… целият квартал излязъл да види какво става и вижда разгорещеният футболист навръх Новата година, като свидетелства срещу него.

15. От 1988 до 2001 г. Германският футболен съюз провежда ежегодно по време на зимната пауза турнири в зала. Но те са прословути със своята безсмисленост, тъй като в тях участват немотивирани резервни футболисти и отегчени зрители и забелязвайки все повече спадащите интерес и приходи от рекламодатели, ги отменя поради „организационни затруднения“. Славният Байерн Мюнхен никога не е печелил подобно нещо. Борусия Дортмунд го прави четири пъти, а през 2001-ва в надпреварата триумфира… Унтерхахинг.