Мултимилионната селекция на ПСЖ продължава да страда в Шампионска лига! 

Парижани ще трябва да почакат поне още година, за да покорят европейския връх, след като този сезон отпаднаха на крачка от финала. Борусия Дортмунд се оказа непреодолим съперник за френските богаташи и с общ резултат 2:0 германците се класираха за големия мач, който ще се играе на 1 юни на стадион "Уембли".

Тази вечер на "Парк де Пренс" Дортмунд отново сломи ПСЖ с 1:0, а историческият гол беше дело на ветерана Матс Хумелс. ПСЖ отново уцели няколко греди – четири сега и две в първата среща, докато този път "жълто-черните" показаха убийствена ефективност пред гола. Съчетано с отлично организирана игра в защита и малко късмет, без който е невъзможно, за трети път в своята Дортмунд ще играе финал в Шампионска лига. 

Рурците чакат победителя от двойката Реал Мадрид – Байерн Мюнхен (2:2), които ще изиграят своя реванш утре. Интересното е, че през 2013 г. именно на "Уембли" един срещу друг в спор за трофея се изправиха Дортмунд и баварците и Байерн грабна трофея след 2:1.


 Най-голямата заплаха за германците безспорно се казваше Килиан Мбапе. Суперзвездата играе последния си сезон за ПСЖ и се стремеше да стигне докрай в Европа.

След 0:1 на "Сигнал Идуна Парк" неговият отбор обаче имаше трудна задача да обърне нещата и да лиши хората на Един Терзич от шанс за втората си титла в Шампионската лига.

Но класата на Мбапе е безспорна, потвърждава го и статистиката. Преди днешния мач той беше участвал пряко в 32 гола в 31 домакински срещи, които е стартирал в Шампионската лига (21 гола, 11 асистенции).

Само веднъж преди това той не успя да вкара гол и в двата мача от фазата на елиминациите в състезанието, когато е бил титуляр – срещу Реал Мадрид на 1/8-финалите през 2017/18. Но сега му се случи за втори път.

От своя страна Дортмунд пристигна в Париж с 5 загуби от 8 мача като гост във Франция в Шампионска лига, като има повече поражения само в Англия (9) и Испания (8).

Очакванията за свиреп натиск на ПСЖ в началото на сблъсъка не се оправдаха, макар че пред Грегор Кобел се отвори работа още в 4-ата минута. Това стана след удар на Гонсало Рамош, но вратарят спаси без проблеми. После Килиан Мбапе стреля право в стража.

След почти четвърт час игра Рамош беше изведен през центъра, обърна се и шутира, но в аут. Дортмунд също показа зъби и хубаво изпълнение на Юлиан Риерсон профуча покрай целта.

В следващите минути гостите демонстрираха отлична организация в защита и разчитаха на бързи контри, с които да пратят ПСЖ в нокдаун. И 35-ата минута Карим Адейеми  беше близо до скъпоценния гол. Той се измъкна с лекота от защитата и се озова очи в очи с Джанлуиджи Донарума, но вратаря спаси удара в долния десен ъгъл.

Секунди преди края на полувремето Мбапе подаде към Фабиан Руис, който отправи истински снаряд, но в тялото на защитник.

Малко след началото на второто полувреме ПСЖ беше близо до гола, но за 11-ти път през сезона гредата спря парижани. Уорън Заир-Емери засече от непосредствена, но напречният стълб помогна на германците. 

И в ответната атака Дортмунд поведе! След центриране от корнер Матс Хумелс беше изпуснат и с великолепно изпълнение с глава матира Донарума за 1:0! ПСЖ веднага натисна и удар на Рамош от чиста позиция излезе в аут. 

В 61-ата минута Нуно Мендеш изстреля страшен снаряд от дистанция, но топката разтресе дясната греда! 120 секунди по-късно Рамош засече от движение, но отново в аут. 

В 65-ата минута френският колос спечели фаул точно на границата на наказателното поле. Зад топката застанаха Ашраф Хакими и току-що появилият се в игра Марко Асенсио. Испанецът стреля, но право в стената и с лека ръка пропиля чудесната възможност за изравняване.

В 77-ата минута германците вече се виждаха на финал, след като Хумелс отново се разписа, но този път голът на ветерана беше отменен за засада. 

В края ПСЖ хвърли всичко в атака, но Мбапе и Витиня в рамките на 60 секунди нацелиха нови греди, друг гол така и не падна и Дортмунд се класира за големия финал. 

ПСЖ – Борусия Дортмунд 0:1 (0:2 общ резултат)

Голмайстори: 0:1 Хумелс (50)

ПСЖ: 99. Джанлуиджи Донарума, 2. Ашраф Хакими, 5. Маркиньос (к), 35. Лукас Бералдо, 25. Нуно Мендеш, 17. Витиня, 8. Фабиан Руис (63-Асенсио), 33. Уорън Заир-Емери (76-Лий), 10. Усман Дембеле, 7. Килиан Мбапе, 9. Гонсало Рамош (64-Баркола)
Треньор: Луис Енрике

Дортмунд: 1. Грегор Кобел, 26. Юлиан Риерсон, 15. Матс Хумелс, 4. Нико Шлотербек, 22. Ян Маатсен, 20. Марсел Забицер, 23. Емре Джан (к), 10. Джейдън Санчо (67-Зюле), 19. Юлиан Бранд (85-Нмека), 27. Карим Адейеми (56-Ройс), 14. Никлас Фюлкруг
Треньор: Един Терзич

Париж, ст.:  "Парк де Пренс"
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)
Жълти картони: Дембеле, Хакими (ПСЖ); Забицер, Хумелс (Дортмунд) 

Снимка: БГНЕС