Пеп Гуардиола говори за първите 9 минути от мача на "Емиратс", когато Арсенал за кратко застраши Байерн, като единствените 9 минути за целия сезон, в които Байерн е бил надигран. Можем да добавим още 2 от мача снощи, след като Лукас Подолски вкара изравнителния гол за Арсенал, което донесе моментен спазъм на съмнение на "Алианц Арена". И това е. 

Направете ги 11 минути за седем месеца, в които Байерн не се е чувствал най-добрият отбор на планетата. Възможно е този невероятен Байерн да е най-силният отбор в последните няколко десетилетия, но все още е спорно дали той наистина е тестван достатъчно. Поне в този случай, това не беше така.

Ако оставим настрана това леко залитане, толкова кратко, че би могъл да го изпуснеш, ако си отишъл до тоалетната, мачът имаше напрежението на срещите от Бундеслигата, в които Байерн размазва съперниците си с резултати като 6:1, 5:1, 4:0, 4:0 и 5:0 и то само в последния месец. Сблъсъкът снощи просто нямаше толкова голове.

А можеше да има, ако Ариен Робен бе по-точен в началото, или ударът му не бе спасен. Ако Марио Гьотце и Давид Алаба бяха по-точни, ако Марио Манджукич стреляше по-добре. Въпреки това Байерн не показа безпощадност. Те просто искаха да направят достатъчно, за да продължат напред. Но не и повече.

В лицето на Арсенал те имаха и съперник, който не бе толкова наивен и фаталистично настроен като повечето от противниците от първенството. Стартовият тим на Арсен Венгер изглеждаше атакуващ. В средата на терена бяха Санти Касорла и Алекс Окслейд-Чембърлейн пред Микел Артета. Но те започнаха да играят, когато всичко бе приключило и нямаше достатъчно време.

Да го кажем така - Арсенал дори не успя да попълни резервната си скамейка, а тази на Байерн съдържаше Томас Мюлер и Тони Кроос. Това показва защо нямаше никаква оспорваност в мача.

Не че Байерн беше незаинтересован, макар че можеше да си го позволи във вечер, в която Окслейд-Чембърлейн - единственият англичанин на терена (в сравнение със седем германци и по четирима испанци и французи), беше единствената заплаха.

Доминацията на Байерн достигна точка, в която възхищението започна да се помрачава от скука, досада и еднообразие. Те са 20 точки напред в Бундеслигата и на път да спечелят титлата 2 месеца преди края на сезона.

Непобеден с 68 точки от възможни 72, Байерн заплашва да подобри рекордите от миналия сезон, когато спечели титлата с 25 точки аванс, със само една загуба и голова разлика +80.

Този път под ръководството на Гуардиола, те допуснаха само 11 гола в 24 кръга, спечелиха 16 поредни мача в първенството и са непобедени от 49 кръга в Бундеслигата. "Ние не сме арогантни, ние сме доминантни", каза Мюлер през седмицата. Изглежда като споделяне на факт, а не самохвалство.

Ако сме извъртим нещата, не се усеща Байерн да преоткрива играта по начина, по който Барселона го направи в онези славни години под ръководството на Гуардиола, макар той да се опита да освежи носителя на требъл от миналия сезон. Ако се опитаме да използваме фразата на Брайън Клъф, той се опитва да печели по-добре.

Той разменя местата на играчите си, както направи с Хави Мартинес, който игра в средата на полузащитата, както и централен защитник и офанзивен халф. Филип Лам се върна като десен бранител, след като блестеше в ролята на дефанзивен халф в последните месеци. Мюлер игра като №9, както и на крилото. За Гуардиола това не е само битка за трофеи, но и да види дали неговият отбор може да доминира така, както Барселона го правеше.

Колко високо е поставена летвата показват изказванията на Франц Бекенбауер пред германска телевизия относно липсата на удари. "Накрая това ще приключи като Барселона - негледаемо. Те ще опитат да си подават топката дори и на голлинията".

Това изглежда доста критично, след победата с 2:0 в първия мач, но Байерн така и не заигра по най-добрия си начин, но това се очакваше когато Гуардиола пое европейския шампион.

Той не само трябва да защити трофея, което не е постигано от никой след 1990 г., но да го направи със смайващ футбол и без Лео Меси. Байерн е на 5 мача от това да стане първият тим спечелил Шампионската лига два пъти поред откакто турнира се нарича така.

Но те нямаше как да дадат най-доброто от себе си. "Не беше лесно за играчите. При 2:0 ние просто искахме да контролираме мача", заяви Гуардиола. Арсенал направи твърде малко и твърде късно, чак след като Месут Йозил бе сменен заради контузия.

Байерн продължава, а пропуснатата от Мюлер дузпа нямаше никакво значение в този мач, който завърши по неизбежния начин. Колко е добър Байерн при Гуардиола? Ядосаният Венгер заяви, че те са по-уязвими от миналата година, но само когато срещнат някой по-добър отбор от Арсенал ще можем да разберем дали това е така.

МАТ ДИКИНСЪН, вестник "Таймс"