Краят на една ера приключи. Икер Касияс напусна Реал Мадрид! Това стана през задната врата, по изключително емоционален начин, тъй като легендата е нежелан от президента Флорентино Перес. Но това не е първият случай, когато икона си тръгва от "Сантяго Бернабеу" по този начин, докато на власт е Перес. Ще ви припомним случаите.

Още по темата

 

Фернандо Йеро (1989-2003)

601 мача, 127 гола за Реал

За 14 години в Реал Йеро видя много. Справяше се блестящо със своята мисия – да пази центъра на защитата. През 1998 година спечели Шампионска лига и беше признат за най-добрия защитник в Европа. Феновете го наричаха повече от капитан, триумфира с 16 купи с Реал, включително още две Шампионски лиги.

Уви, през 2003 година, Флорентино Перес за първи път показа, че не знае как да се сбогува с легенди. Раздялата мина без произшествия, но спортният директор по онова време Хорхе Валдано с лек цинизъм заяви, че "кръгът се е затворил". После Йеро игра в Ал-Раян и Болтън, преди да прекрати кариерата си.

Раул (1994-2010)

741 мача, 323 гола

Не е тайна, че бащата на Раул страстно стиска палци за Атлетико Мадрид и е искал да види сина си с екипа на "дюшекчиите". Но през 1992 година Атлетико беше принуден да пусне Раул в школата на Реал. Никой не знае какво щеше да се случи, ако той беше останал на "Висенте Калдерон".

Дебютира за Реал през 1994 г. и се превърна в символа на Реал в следващите години. В края на кариерата си, Раул получи предложение от новия треньор на Реал Жозе Моуриньо да играе ролята на Марко Матераци в Интер – резервен играч, който повдига морала на отбора. Но Раул отказа и отиде да играе футбол. В продължение на две години прекара в Шалке и игра полуфинал в Шампионска лига, а после още две в катарския Ал Сад. Дори и днес 38-годишният Раул още не е приключил кариерата си – носи екипа на Ню Йорк Космос.

Гути (1995-2010)

542 мача, 77 гола за Реал

Много фенове на Реал обичат Гути повече от Раул, защото той принадлежи на Реал от бебе. Предаността му, искреността му също са ценени качества от привържениците. Още докато е младеж, Висенте дел Боска му казва да си подстриже дългата руса коса. А Гути му отговаря – само, ако си обръснеш мустака.

Гути никога не е бил сред основните играчи и винаги е бил в сянката на големите звезди, привличани от Флорентино Перес. Раздялата му с Реал също беше през задната врата. "С Раул заслужавахме по-достойно изпращане. Но по някаква причина беше решено да се отърват от нас възможно най-скоро", каза Гути на тръгване. После игра един сезон в Бешикташ и прекрати кариерата си без никой да му организира прощален мач.

Икер Касияс (1999-2015)

605 мача за Реал

Превърна се в символ и лоялност на Реал. Феновете го наричат Свети Икер, още на 19 години грабна Шампионска лига като титулярен вратар. С белия екип спечели всичко възможно, винаги беше отговорен за комуникацията с феновете на Реал след мачовете, независимо от резултата.

Но се превърна в изкупителна жертва. Според много хора това стана преди едно дерби с Барселона през сезон 2010/11 година, когато изтече информация за стартовия състав на Реал. Това вбеси Жозе Моуриньо, Икер стана изкупителна жертва и историята след това е ясна. Жалко, че не получи великолепно сбогуване, както Барса направи с Шави.

В прощалната си пресконференция, Касияс не успя да сдържи сълзите си. "Благодаря на Реал Мадрид, защото този отбор ми даде всичко. Той ме изгради като личност и ми помогна да израсна. Надявам се хората да ме запомнят не само с изявите ми на вратата на Реал, а и с това, че съм добър човек", каза Касияс.

Сега Касияс ще играе в Порто. И дали няма да последва примерите на Фернандо Мориентес и Алваро Мората, които изхвърлиха Реал от Шампионска лига с екипите на други отбори – Монако и Ювентус?